Dannelse på boks

Stephen Fry – det dannede Englands sjefsformidler – har tatt på seg oppdraget med å samle de grunnleggende greske mytene til glede for alle lyttere.

Publisert   Sist oppdatert

LYDBOK

  • Mythos
  • Stephen Fry
  • Lydbok, høres i appen Storytel

Er du blant dem som ikke har den klassiske utdannelsen helt på stell? Som smiler og nikker når du hører referanser om Pandoras eske (egentlig krukke), sisyfosarbeid og narsissisme, uten å kjenne bakgrunnen? Som leser Minerva uten å vite at hun egentlig heter Athene og at hun var visdommens så vel som den strategiske krigerens gud? Eller vil du bare vite hvorfra ord som kronologi, hermafroditt, kvikksølv, helium og erotikk har sitt opphav?

Stephen Fry – det dannede Englands sjefsformidler – har tatt på seg oppdraget med å samle de grunnleggende greske mytene til glede for alle lyttere. Jeg sier grunnleggende, og ikke sentrale, ettersom de fleste av heltemytene er spart til oppfølgeren Heroes, som også er tilgjengelig som både bok og lydbok. Denne har muligens fått en enda bedre mottagelse enn Mythos, antagelig fordi den er mer actionpreget, men det er klokt å starte med begynnelsen. Du kan heller ha noe å glede deg til.

Selv om Mythos er utarbeidet slik at man kan nyte den uten noe forkunnskap, er den også godt egnet for viderekomne. Feltet er så stort og uoversiktlig at de aller fleste vil kunne ha glede av den, og ikke minst måten den er formidlet på.

Jeg anbefaler lydboken fremfor boken rett og slett fordi Fry leser selv, og han er en formidler i verdensklasse. Jeg vil også slutte meg til Frys råd om ikke å henge deg opp i alle slektslinjer og detaljer og navn her og der. Fokuser på historiene, så vil det viktigste sitte fast.

Mythos er intet tungt akademisk verk. Frys prosjekt har vært å tilgjengeliggjøre disse mytene for det brede publikum. Likevel er han tettere opp mot originalkildene enn for eksempel klassikeren til Robert Graves fra 1955, og Fry er dessuten åpen om de stedene hvor han har tatt seg friheter eller gjort uvanlige kildevalg. Fremstillingen er forsøksvis lineær, noe som gir et bedre overblikk enn flere andre tilsvarende bøker. Fry graver heller ikke i dybden om hva disse mytene forsøker å si eller kan lære oss i dag. Det får bli opp til deg som lytter, og det finnes mye materiale om dette andre steder.

Styrken til denne lydboken ligger i formidlingen, i tillegg til flere interessante etymologiske sidesprang fra språknerden Fry. Man sitter igjen med et innblikk i intet mindre enn fundamentet til hele den vestlige kulturkanon, fra greske tragedier via Shakespeare til moderne filmer, bøker og tv-serier.

Scientia potentia est!