KULTUR

Siste nytt fra Dublin

I sin tredje roman går Sally Rooney på kjente stier. Hvor lenge kan hun holde på lesers oppmerksomhet med bøker etter samme oppskrift?

Publisert

Sally Rooney er et vaskeekte litterært fenomen. På få år har hun vunnet posisjon som en av verdens mest suksessrike og populære forfattere. Bøkene som har vunnet henne denne plassen, Conversations With Friends og Normal People, er ikke bare populære bøker i seg selv, men har også antatt rollen som noe av et tidsbilde av millenniumsgenerasjonen.

I så måte har Rooneys karakterer fanget tidsånden for menn og kvinner i tyveårene de siste fem årene. Dette har særlig vist seg i bøkenes politiske anliggende og i karakterenes overbevisninger. De er sosialister eller marxister, de diskuterer temaer som feilbarligheten til det meritokratiske systemet samfunnet er bygd opp etter og uroer seg over en kommende klimakatastrofe.

Politisk og samfunnsmessig utvikling ga Rooneys to første bøker vind i seilene. Bernie Sanders var på fremmarsj i USA, og i kjølvannet av ham fulgte en politisk vekkelse på venstresiden sjelden sett i landet. I Storbritannia inspirerte Jeremy Corbyn en generasjon dømt til apati under New Labour. Sjelden har verdens lesere vært mer klare for bøker som Rooneys.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS