BØKER

Skuespilleren David Garrick resiterer en ode til Shakespeare under festivalen som skulle gjøre Shakespeare til et nasjonalt klenodium.

Jubileet som skapte Shakespeare

En storstilet, men søkkvåt festival lanserte Shakespeare som Englands nasjonalpoet. Den satte også småbyen Stratford on Avon på det litterære kartet.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag var det St. Georgs dag, Englands nasjonaldag, som feires som Shakespeares fødsels- og dødsdag. Men når begynte egentlig denne feiringen av Shakespeare? Andrew McConnell Stott forteller historien i en ny bok, fylt med kunnskap og humor. Dette er kulturhistorie på sitt mest underholdende.

I 1766 var det 150 år siden den legendariske mannen døde i hjembyen. En borgerkrig, restaurasjonen av kongedømmet, og «Bonnie Prince Charlie» med mer, hadde sørget for å senke et glemselens slør over Elisabeth-tiden. Teatrene hadde vært stengt en lang periode, for puritaneren Oliver Cromwell holdt ikke av teateret. Men hans etterfølger, den lystige monark Charles II, favoriserte samtidens teateruttrykk, og på 1700-tallet våknet Shakespeare-interessen for alvor. Den har aldri avtatt siden.

I Stratford on Avon var det få som visste om sitt berømte bysbarn. 150-årsjubileet gikk nokså ubemerket hen. Da var det at to av byens rådmenn henvendte seg til teatersjefen på Drury Lane, den berømte skuespilleren David Garrick, som var en pioner når det gjaldt dyrkelse av «den udødelige Shakespeare». Garrick foreslo å skjenke byen en fin statue.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS