Bokanmeldelse: Leksikon om lys, mørke, banalitet og katastrofe

Underveis i Simon Strangers nye bok klarte jeg ikke å la være å tenke på hvor kunnskapsløse og lite empatiske mange er når de prøver å forstå hva det innebærer å være jøde i Norge og Europa.

Publisert   Sist oppdatert

Simon Stranger har skrevet en roman om krigen og minnehistorie. Rammen rundt fortellingen er todelt – vi følger forfatterens jødiske svigerfamilie, men også livet til den kjente landssvikeren og sadisten Henry Rinnan. Fortellingene er flettet sammen med utgangspunkt i at familien Komissar flyttet inn i «Bandeklosteret» etter krigen, altså i huset der Rinnanbanden torturerte og drepte.

Hvorfor velger en jødisk familie å flytte inn i en bolig med en slik historie? Det er selvfølgelig vanskelig å begripe, og det er dette paradokset Stranger har spunnet grundig videre på.

Som tittelen mer enn antyder, har Stranger komponert boka som et leksikalt verk, der alle bokstaver har sitt eget kapitel. Det er ingen enkel oppgave, men fungerer utmerket, selv med odde bokstaver som X, Y og Z. Her fremstår lite overflødig, og den litterære kvaliteten holder høy kvalitet helt til mål.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her