KULTUR

Marte Michelet.
Marte Michelet.

En kommentar til Marte Michelets Tilsvar

Behandlingen av holocaust og antisemittisme i Norge bør bli mindre konstaterende og åpne for at det er mange ubesvarte spørsmål.

Publisert

Tilsvar er Marte Michelets egen motbok til motboken Rapport frå ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten? (HVH) av trespannet Elise B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen (BBT). Den har nå gått den sedvanlige lanseringsrunden gjennom riksmediene. Michelets Tilsvar ble lansert rett etter at forfatter Espen Søbye også hadde lansert en motbok til motboken – Hva vet historikerne – til langt mindre ståhei. Det er synd; i form og innhold er Hva vet historikerne to og tre hestehoder foran Tilsvar.

Der Søbye parer skarp kritikk av BBT med historiefaglig refleksjon, noe som gjør boken relevant utover tvekampen mellom Michelet og BBT, gjør Michelet det motsatte. Bokens utgangspunkt er så snevert som det kan bli: Tilsvar er en gjennomgang – punkt for punkt – av BBTs kritikk i Rapport.

Har Tilsvar noen eksistensberettigelse utover at Michelet skal få revansje over tre av sine argeste kritikere og gir det mening for de uinnvidde å lese den? Det korte svaret er nei og nei i den rekkefølgen. Det betyr ikke at Michelets forsvar er uten overbevisning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS