KULTUR

Vardø-tunellen.

Tunellmennesker

Ingen land kan skilte med flere tunellmeter per person enn Norge. Nå har Dag Nestegard skrevet den første sakprosaboka om tuneller.

Publisert

Tog og elbiler er i vinden. Tuneller er i tiden. Stadig nye åpner og før jul kom filmen Tunellen, lansert i tiden på året da fjelloverganger til nye Vestland fylke stenger på skift, ofte alle på samme tid. Driving home for Christmas kunne aldri blitt skrevet av en vestlending bosatt i øst. At det var et tunellmenneske, vestlendingen Dag Nestegard (51) fra Florø, som i høst ga ut den første sakprosaboken om norske tuneller, Vegar gjennom fjell, er derimot ikke overraskende.

Ingen land kan skilte med flere tunellmeter per person, nærmere bestemt 1,3. Legges alle nordmenn på rekke, store som små, får hele rekken antagelig plass i tunellene. Norge har 7 000 kilometer veier gjennom fjell.

Noen tuneller er så smale og trange at en må vente dersom en annen bil er på vei. Andre er pakket med hvilende geiter som søker ly for regn. Ekteskap inngås på katedrallignende neonopplyste snuplasser i berget, mens trafikken suser forbi.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS