Politikk

Bør man stemme taktisk?

Nesten dødt løp på meningsmålingene kan føre til taktisk stemmegivning.

Bilde: Oslo kommune / Sturlason.

Det er nesten dødt løp mellom høyresiden og venstresiden. Bør borgerlige velgere stemme taktisk i år?

En rekke meningsmålinger viser nesten dødt løp mellom borgerlig og sosialistisk side. Et borgerlig flertall vil nesten helt sikkert være avhengig av at Venstre kommer over sperregrensen.

Kristin Clemet, Civita-leder.

Civita

Meningsmålingen som TV 2 publiserte søndag, ville gitt 80 mandater til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet – og 80 mandater til Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF. På denne målingen er Venstre og KrF under sperregrensen.

Vi stilte et spørsmål mange stiller seg nå til tre borgerlige, uavhengige stemmer i samfunnsdebatten. Bør man stemme taktisk?

Kristin Clemet, Civita, tidligere Høyre-statsråd:

– Alle partier bør oppfordre velgerne til å stemme på det partiet de er mest enig med – eller minst uenig med.

– Likevel vet vi at det i alle valg er en viss andel av velgerne som stemmer taktisk, det vil si på et annet parti enn det de er mest enig eller minst uenig med. Det kan være mange grunner til at noen gjør det, og ikke alle grunner er irrasjonelle. Men skal du foreta et rasjonelt taktisk valg, må du ha mye kunnskap og svært god oversikt over valgsystemet.

Halvor Fosli er forfatter og tidligere forlagsredaktør.

Privat

Halvor Fosli, forfatter:

– Taktisk stemmegivning skyldes at vi ikke har et topartisystem. Da må alle som er godt opplest på politikken, vurdere om man skal gi en stemme til en foretrukket regjeringskonstellasjon heller enn til sitt foretrukne parti.

– Jeg tror for egen del at jeg vil stemme på førstevalget, men har ikke helt bestemt meg. Jeg anbefaler høyresosialdemokrater til å stemme blankt eller på Høyre eller Venstre, for dem må Ap i år ha havnet i dødens pulje.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!
Filip Rygg.

Skaperkraft

Filip Rygg, leder tankesmien Skaperkraft, tidligere KrF-byråd:

– Med dagens valgsystem lønner det seg ofte å stemme på de minste partiene i den grupperingen du har dine sympatier, sperregrensen betyr mye for hvem som får flertall. Men jeg vil ikke anbefale å stemme taktisk, demokratiet fungerer best når velgerne velger partiene de er mest enig med.

– Så min mening er at velgerne ikke bør stemme taktisk, men heller stemme med hjertet. De fleste partier har fylker hvor de kun hadde trengt noen flere hundre stemmer for å få et ekstra mandat. I Norge er det ofte små marginer, og det er ingen vits i å bli så lur at man lurer seg selv.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden