Hvordan sikre en borgerlig valgseier i 2021?

Borgerlig valgseier i stortingsvalget 2021 avhenger av at Høyre beholder plassen som det bærende partiet i den borgerlige koalisjon, og som et parti som kulturelt sett binder de borgerlige partiene sammen.

Publisert Sist oppdatert

De to siste stortingsvalgene har gitt det mange vil kalle borgerlige valgseiere. Anført av Høyre er det blitt etablert en regjering utgått fra Høyre og Fremskrittspartiet, med en form for støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti. Nå har Venstre gått inn i regjeringen.

Det er nesten fire år til neste stortingsvalg, og man spør seg selvsagt allerede nå om hvordan man skal sikre seg en borgerlig valgseier ved neste valg, altså i 2021. De fleste vil sannsynligvis mene at en borgerlig valgseier betyr at de ikke-sosialistiske partiene får flertall sammen, og at de er i stand til å danne en regjering, fortrinnsvis en flertallsregjering. Følgelig må svaret på spørsmålet i overskriften være at seieren sikres gjennom tiltak som bidrar til at de partiene som oppfattes som borgerlige, får flest stemmer, og nok til å få flertall på Stortinget.

Hvordan sikrer man de stemmene man har og helst øker tilslutningen til de borgerlige partier? Når man vurderer det, er det klokt å ta utgangspunkt i den klassiske teorien om hvordan velgere tilpasser seg i partilandskapet: Folk stemmer på det partiet de mener er best til å løse de saker som de mener er viktigst å løse for seg selv og for landet. I tillegg vil nok mange legge til at det er avgjørende at man liker personene man skal stemme på. Det er nok riktig, men haken ved personspørsmålet i denne sammenheng er at partiene i begrenset grad fritt kan velge sine politikere på øverste hylle. Politikere kan trenes opp til å kommunisere viktige saker godt og til å vinne tillit generelt, og det gjøres trolig best i kombinasjon med utvikling av gode saker og slagord som kommuniserer partienes prioriteringer godt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her