SPALTIST

En ny fellesborgerlig ideologi kan gi velgerne et klart og tydelig alternativ til de rødgrønne, skriver Gard Løken Frøvoll.
En ny fellesborgerlig ideologi kan gi velgerne et klart og tydelig alternativ til de rødgrønne, skriver Gard Løken Frøvoll.

Borgerlig prosjekt søkes

Erna Solbergs regjering har styrt landet i syv år. Skal høyresiden vinne valget i 2021, må det borgerlige prosjektet fornyes.

Publisert Sist oppdatert

Høyre, Venstre, KrF og FrP vant stortingsvalget i 2013 med brask og bram. De feide de rødgrønne ut av regjeringskontorene med 96 mot 73 stortingsmandater. Jens Stoltenbergs regjering gikk til valg på stø kurs og trygg styring. De borgerlige partiene gikk til valg på å modernisere, liberalisere og avbyråkratisere. Velgerne ønsket forandringen høyresiden kunne tilby, fremfor mer av det rødgrønne de hadde fått servert de siste åtte årene. Den såkalte regjeringsslitasjen gjorde seg gjeldende, og den populære og dyktige Stoltenberg var ferdig som statsminister. Å styre AS Norge på en trygg måte var ikke nok til å vinne gjenvalg enda en gang.

Denne historien er på ingen måte unik. Norske regjeringer i nyere tid har ikke for vane å bli gjenvalgt mer enn én gang. Spesielt ikke borgerlige regjeringer, som kan illustreres med at Erna Solberg allerede i dag er den lengstsittende borgerlige statsministeren siden krigen. Også dagens regjering er kraftig truet av regjeringsslitasje, og var det allerede i 2017. Ved stortingsvalget det året gikk det borgerlige flertallet fra 96-73 til 88-81, etter at Venstre og KrF med et nødskrik kom over sperregrensen, og både Rødt og MDG havnet under. I tillegg kollapset Arbeiderpartiet i valgkampen.

Ulike konstellasjoner – samme gamle tralt

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS