Den danske Venstre-lederen, Lars Løkke Rasmussen, på stand på torget i Køge i 2015
Den danske Venstre-lederen, Lars Løkke Rasmussen, på stand på torget i Køge i 2015

Borgerlig sammenbrudd

Nye partidannelser, radikalisert høyrefløy og fantasier om samarbeid på tvers av sentrum splitter dansk høyreside.

Publisert Sist oppdatert

Den 5. juni er det valg til Folketinget i Danmark, og valget lå lenge an til å bli det kjedeligste i manns minne. Ventetiden i seg selv viste det. Statsminister Lars Løkke Rasmussen ventet i lengste laget med å skrive ut nyvalg, og hvorfor det? Jo, fordi meningsmålingene var så dårlige for høyresiden at resultatet var gitt på forhånd.

Det er ikke bare Løkkes parti, Venstre, som er på defensiven. Det frekke protestpartiet Liberal Alliance, som slo seg opp på krav om markedsliberale reformer, er en skygge av seg selv for tiden. Partiet ligger og vaker like over sperregrensen. Selv Dansk Folkeparti, som ble det største borgerlige partiet ved valget i 2015, har i flere år mistet velgere til både høyre og venstre. For tiden ligger det like over 10 prosent.

Det eneste borgerlige partiet som har opplevd vekst, er Det Konservative Folkeparti, men selv her er veksten i beste fall, ja, konservativ. Denne veksten har ellers ingen betydning for blå blokk som sådan, for den skyldes velgerflukt fra Venstre og Liberal Alliance. På borgerlig side er det bare Venstre og Dansk Folkeparti som kan kapre stemmer over midten – men det er de altså ute av stand til for øyeblikket.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her