Bradley-effekten II

Publisert   Sist oppdatert

Venstresiden, også de som er maskert som akademikere, nekter å oppgi troen på at velgerne juger om Obama fordi de er rasister.

Fredag hørte jeg James Thurber snakke om valgkampen på et møte i den amerikanske ambassaden. Thurber er professor i statsvitenskap og liberal demokrat, noe som fremkom ganske tydelig under hans presentasjon. Da han etter å ha markedsført forestillingen om at rasisme kunne koste Obama seieren, og at Bradley-effekten igjen ble påvist da Harold Ford tapte senatsvalget i Tennessee i 2006, kunne jeg ikke holde meg, og protesterte høylydt fra salen. Min mangel på dannelse får jeg unnskylde med min oppvekst på landet.

 

Jeg har tidligere skrevet om Bradley-effekten, altså at meningsmålingene overvurderer oppslutningen om svarte kandidater fordi respondentene systematisk lyver seg ”liberale”.

 

Det mest åpenbare problemet med å henføre den svarte kandidaten Fords tap til denne effekten er at han gjorde det bedre i valget enn meningsmålingene spådde. Ta en kikk på RCPs oversikt, der de aller fleste målingene er med.

 

Gjennomsnittet av de fire siste målingene like før valget ga den hvite Bob Corker seieren med 6 prosent forsprang, mens han endte opp med å vinne med 3 prosent. Ser vi på alle målingene fra oktober og ut, ledet Corker på 14 og Ford på 5, hvorav fire har en (D) bak seg hos RCP. Det betyr at meningsmåleren er tilknyttet det demokratiske partiet. Også Pew viser at Tennessee-valget snarere er et eksempel på en motsatt Bradley-effekt.

 

En mye grundigere vitenskapelig undersøkelse enn Pews oversikt, publisert ved Harvard i august i år, avviser temmelig entydig at en Bradley-effekt har eksistert i senere tid. Analysen er oppdatert til årets primærvalg, og forfatteren kommer til samme konklusjon som demokraten Nate Silver hos 538: Meningsmålingene undervurderte Obamas oppslutning.