Kommentar

Breiviks etterfølgere

Kampen mellom jihadistiske og kontrajihadisitiske terrorister har igjen rammet uskyldige.

Bilde: Pixabay

Terrorismen på New Zealand er inspirert av Anders Behring Breivik. Kommentarfeltet ytterst til høyre reagerer som forventet.

Flere dusin muslimer er i natt drept i en terroraksjon mot to moskeer i Christchurch på New Zealand. De siste opplysningene sier 40 døde, men 48 er skadet og tallet kan øke.

Detaljene er fremdeles uklare, men den antatte hovedmannen er tydelig inspirert av Anders Behring Breivik. Han har også lagt ut sitt eget «manifest» der dette kommer klart frem. Breivik nevnes eksplisitt som inspirasjon, og han påstår til og med at han har hatt kontakt med Breiviks «tempelriddere»:

“But I have only had brief contact with Knight Justiciar Breivik, receiving a blessing for my mission after contacting his brother knights.

Were your beliefs influenced by any other attackers?

I have read the writings of Dylan Roof and many others, but only really took true inspiration from Knight Justiciar Breivik.”

Siden disse tempelridderne så vidt vi vet bare finnes i Breiviks eget hode, kan det hende at denne forbindelsen også bare er i terroristens hode.

Det er klare likheter med Breiviks terror i et annet lite land uten tidligere erfaring med masseterror. Men på New Zealand ser det ut til å være en gruppe som står bak, ikke en enkelt mann. Fire er arrestert så langt.

Manifestet gjør det klart at dette er å anse som «kontrajihadisme», altså hevnangrep for jihadistisk terror.

Angrepet er en påminnelse om at «kontrajihadismen», i form av angrep på uskyldige muslimer under påskudd av å bekjempe jihadismen, er en reell trussel, ikke bare noe som tilfeldigvis skjer. Jihadistiske angrep i Vesten har heldigvis gått kraftig ned de siste årene, noe som både skyldes et sterkere trykk fra politi og overvåkning, og at mange av de potensielle terroristene har vært i Syria, der mange av dem er drept. Men begge truslene forblir alvorlige.

I etterdønningene etter Breiviks terrorangrep var det en kort periode en viss selvransakelse blant norske «nettkrigere». Den perioden er for lengst over. Rene oppfordringer til drap og terror er uvanlige, men det uttrykkes ofte forståelse for at det skjer.

Nedenfor finner dere de fem første reaksjonene hos document.no, og et utvalg fra Resett. Et budskap som går igjen er: Slik går det, når dere slipper muslimene inn og ikke lytter til folket.

OPPDATERT: Senere fredag gjenga Filter Nyheter en rekke grove kommentarer hos Resett som ble postet etter min artikkel. 

Kanskje det kunne være en idé å slutte å spre hat mot muslimene? Kanskje det ville føre til mindre terror?

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden