Minerva Debatt

Brekke må gå

I lys av avsløringene av Telenor-sjef Sigve Brekkes CV-forfalskning er det eneste rette for ham å fratre stillingen.

I lys av avsløringene av Telenor-sjef Sigve Brekkes CV-forfalskning er det eneste rette for ham å fratre stillingen.

Det er et spørsmål om karakter. CV-forfalskning er alvorlig. Brekke kan ikke lenger ha tillit fra hverken ansatte, myndigheter eller kapitalmarkedene etter dette. Han må gå av.

CV-forfalskningen kan ikke bagatelliseres, selv om Brekke bare var noen studiepoeng fra å oppnå bachelorgraden han hevdet å ha fra Høgskolen i Telemark. Det er en prinsippsak. Enten så farer man med løgn, eller så gjør man det ikke. Brekke er på feil side her.

Det taler heller ikke til Brekkes fordel at han først i 2004 oppførte den falske bachelorgraden på sin CV, men ikke tidligere. Her har Brekke tatt en «spansk» en. Skal vi tro rapportene i media peker mye i retning av at han ikke har hatt samvittighet til å påberope seg bachelorgraden tidligere, men at han i 2004 må ha tenkt at dette nå lå så langt tilbake i tid at han kunne slippe unna med en snarvei.

Yahoo-presedens
Det er flere presedenser som taler for Brekkes avgang. To av de mest nylige var tidligere Yahoo-toppsjef Scott Thompson som fikk sparken etter tilsvarende CV-fusk som Brekke i 2012, og Tysklands daværende forsvarsminister og Merkel-protesje Karl Theodor zu Guttenberg, som ble tvunget til å gå av i 2011, da det ble oppdaget plagiat i hans doktorgradsavhandling.

Både Thompson i Yahoo og zu Guttenberg hadde begått hva mange vil karakterisere som mindre forseelser, men de måtte begge gå. Det var helt rett. Den samme rettferdighet bør gjelde i Brekkes tilfelle.

Reiser spørsmål om Telenors internkontroll
Det er ikke heldig for Telenor at denne saken kommer på toppen av korrupsjonsskandalen i Usbekistan. Brekkes CV-forfalskning gjør at han ikke lenger har integritet til å lede Telenor gjennom denne krevende tiden.

Brekkes CV-forfalskning reiser seriøse spørsmål om Telenors internkontroll. Det er nesten utrolig at Telenor ikke skal ha sjekket Brekkes CV i forbindelse med ansettelsen tidligere i år, slik Kapital beskriver. Hva sier det oss om profesjonaliteten og transparensen på ansettelsesprosessene i Norges største delstatlige børsselskaper? Når Telenor tillater en så enkel glipp begynner man å undre om hva mer som er ute av kontroll i selskapet.

Norske kapitalmarkeders kredibilitet på spill
Børseksperter jeg har snakket med på mitt kontor i Stockholm er ikke i tvil; hadde en toppsjef i et svensk børsnotert selskap begått tilsvarende CV-fusk, måtte han eller hun ha gått på dagen. At det ikke nødvendigvis synes like åpenbart i Norge forteller noe om profesjonaliteten og nivået på corporate governance i norske kapitalmarkeder sammenlignet med svenske.

Det er ikke bare viktig for Telenor at Brekke går av, men viktig for kredibiliteten til norske kapitalmarkeder generelt. Denne saken blir en lakmustest for norsk corporate governance.

Oljefondet kan ha så mange etikkretningslinjer de bare vil for sine utenlandsinvesteringer, men det ringer hult så lenge vi ikke farer med rent mel i posen på hjemmebane.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden