Politikk

Brende får kritikk etter Palestina–støtte

Utenriksminister Børge Brende plasserer foten i et norsk politisk vepsebol når han advarer Trump mot å flytte USAs ambassade til Jerusalem.

VG melder at Børge Brende advarer Trump mot å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

– En flytting av ambassaden til Jerusalem vil lett bli tatt til inntekt for at man definerer også Øst-Jerusalem som en del av Israel. Jeg tror ikke man skal undervurdere de reaksjonene det vil skape i hele den arabiske verden hvis det skjer. USAS rolle har alltid vært å være en mekler mellom partene og jeg håper at de også under Trump vil påta seg en slik viktig rolle, sier Brende til VG.

Uttalenlsen kommer som et resultat av at palestinske myndigheter har tatt dette opp med Brende, skriver avisen.

Dermed plasserer Brende foten i et norsk politisk vepsebol. I Norge har samarbeidspartiet KrF flere ganger tatt til orde for å flytte den norske ambassaden til byen Israel regner som sin hovedstad. Det samme har tidligere også FrP–ledere Siv Jensen og FrP–statsråd Sylvi Listhaug tatt til orde for før de gikk inn i regjeirng. Brende avklarte imidlertid allerede i 2013 at han anser en slik flytting som uaktuelt.

FrP kritiske

Christian Tybring–Gjedde er utenrikspolitisk talsmann for FrP. Han refser overfor Minerva utspillet til utenriksministeren.

– Det er riktig at å flytte ambassaden vil skape opprør i store deler av den arabiske verden. Men isolert sett bør hovedpoenget være om det er rett eller galt. Det viktigste er at man sender et signal også til palestinerne om hva man forventer av dem, sier Tybring–Gjedde. Han viser også til at han tidligere har tatt opp at palestinske skolebarn lærer at Israel ikke har rett til å eksistere og viser til at dette bidrar til hat.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har nylig uttalt at å flytte USAs ambasade til Jerusalem vil ha en «katastrofal» virkning på fredsprosessen. Børge Brende avviste kategorisk tanken om å flyte ambassaden til Jerusalem da han inntrådte som utenriksminister i 2013. Han viste da til at hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk ligger fast.

Men i forslaget til FrPs politiske program er et av punktene som er foreslått inn å flytte ambassaden til Jerusalem. Det var uenighet om spørsmålet i programkomiten. Landsmøtete til FrP holdes i mai i år. Christian Tybring–Gjedde viser til at dette nå skal behandles i partiet.

– Men man burde diskutere Norges rolle i Midtøsten på en bredere basis og hvor stor Norges rolle skal være i denne konflikten. Det synes jeg også er noe man bør ta opp på prinsippielt grunnlag. Det er ingen selvfølge at Norge bør være så aktive, sier stortingsrepresentanten.

KrF vil flytte

Knut Arild Hareide og KrF har også gjort klart at partiet på et prinsipiell støtter en flytting av ambassaden. Han vi likevel ikke kritisere Brende.

– KrF er positiv til å flytte den norske ambassaden i Israel når dette er en praktsik lokalisering og ikke blir et hinder i arbeidet for en fredslønsing. Vi er derfor positive til tanken, men tror ikke tidspunktet er rett nå, sier Hareide til Minerva.
Han sier at KrF følger utviklingen nøye for å vurdere hva som er mest hensiktsmessig for at ambassaden skal kunne arbeide effektivt. Han viser blant annet til at de fleste andre lands ambassader i Israel er lagt til Tel Aviv–området.
– Dette er i dag derfor også den mest tjenlige løsningen for Norge.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden