Tigging og bladsalg foregår som en front for utstrakt pille- og narkotikasalg, prostitusjon, svindel og tyveri, skriver Pål Mykkeltveit.
Tigging og bladsalg foregår som en front for utstrakt pille- og narkotikasalg, prostitusjon, svindel og tyveri, skriver Pål Mykkeltveit.

Vær så snill, kan vi forby tigging nå?

NRKs Brennpunkt-dokumentar stiller tidligere forsikringer om at utenlandske tiggere ikke er kriminelle, i et underlig lys. Nå må politikerne ta ansvar.

Publisert Sist oppdatert

Når man endrer på noe som har vært gjeldende i hundre år, får det gjerne uforutsette konsekvenser. Så også med løsgjengerloven som på Stortinget først ble foreslått opphevet av SVs Inge Marte Thorkildsen i 2004, før Venstres daværende justisminister Odd Einar Dørum fremmet lovforslaget som ble godkjent i 2005.

Hadde det ikke vært for EØS og Schengen, ville dette trolig gått bra. På denne tiden var det neppe kalkulert inn at utenlandske tiggere skulle bli et fast innslag i gatebildet i hver by og hvert tettsted i Norge. Men slik gikk det raskt etter EUs utvidelse østover som fant sted omtrent samtidig. Hadde vi visst dette, ville vi nok beholdt loven. I ettertid har likevel argumentet vært at en gjeninnføring av den strider mot vår moral og vår medmenneskelighet. Vi kan ikke stenge folk ute fordi vi ønsker å ha det rent og pent i gatene, og ikke bli minnet på at vi er noen hakk for rike og vellykkede for vårt eget beste.

Jeg er av den oppfatning at Norge ikke hadde noe mer underskudd på etikk og samfunnsmoral i de om lag hundre årene vi hadde tiggerforbud, enn vi har i dag. Samfunnet kommer derfor ikke kommer til å kjølne nevneverdig om vi gjeninnfører det, snarere tvert imot. Jeg mener at vi burde forby tigging, uavhengig av om utenlandske tiggere påfører landet vårt en stor belastning i form av kriminalitet eller ikke.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her