Kommentar

Brexit-drama i Underhuset

Theresa May møter motstand og må kjempe til siste sekund for å få det som hun vil. Gårsdagens drama viser at

Bilde: Tiocfaidh ár lá 1916/ Flickr

Parlamentet fortsetter kampen om å påvirke Brexit-avtalen.

Det endte med drama da det britiske Underhuset i går skulle stemme over hvorvidt parlamentet skal få en «meaningful vote» over den endelige Brexit-avtalen.

Mens regjeringen, med Theresa May og Brexit-minister David Davies i spissen, vil at parlamentet skal velge mellom enten avtalen May presenterer eller å forlate EU uten noen avtale, innebar forslaget som skulle stemmes over i går at parlamentet skal få god tid til å behandle og potensielt foreslå endringer i skilsmisseavtalen.

Theresa May, som naturlig nok ikke har videre lyst til å gi fra seg mer makt til parlamentet, «vant» avstemningen med 324 mot 298 stemmer, men det var ikke før i tolvte time at hun greide å overtale over 14 rebeller i sitt eget parti til å stemme med regjeringen.

Etter intense diskusjoner måtte May snakke med de konservative EU-tilhengerne på bakrommet og tilby dem et kompromiss.

Hva kompromisset består i, er enda ikke kjent, men i mediene gir begge parter inntrykk av at de gikk av med seieren: Brexit-tilhengerne fordi forslaget faktisk ble nedstemt, og Brexit-motstanderne fordi de greide å vise nok muskler til å presse Theresa May opp i et hjørne.

Brexit truet av byråkratiet

Aftenposten siterer Katy Balls, politisk kommentator i magasinet Spectator, som mener at krangelen innad i det konservative partiet bare er blitt utsatt.

– Både Brexit-forkjempere og de som vil bli i EU, tror de har vunnet. Problemet er ikke borte, skriver Balls på Twitter.

Inntil det er kjent hva kompromisset faktisk består i, er det vanskelig å vite hvem som har rett. Men ifølge the Guardian handlet det om tillit: May på sin side krevde tillit fra de konservative rebellene, mens rebellene krevde et personlig løfte om å bli hørt i den videre prosessen.

Alt kan skje

Dramaet bekrefter i alle tilfeller bildet av at utfallet av Brexit-prosessen er vanskelig å spå. Det er tydelig at May møter motstand, og må kjempe til siste sekund før hun får det som hun vil.

Heller ikke det vanskelige spørsmålet om forholdet til EUs tollunion nærmer seg avklaring. Også der endte man denne uken med et kompromiss – kampen ble utsatt til neste måned.

Med drøye fire måneder igjen før man etter planen skal være enige om en skilsmisseavtale, er vi altså fremdeles i en situasjon hvor alt kan skje:

Britene kan ende med en hard brexit eller en myk brexit, innenfor eller utenfor tollunionen – og innenfor eller utenfor EUs indre marked.

Uenighetene stikker dypt. Gårsdagens drama i underhuset viser at parlamentet har tenkt å fortsette å vise muskler overfor Theresa May, og det helt til avtalen er signert.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden