Nyhet

Brexit kan utsettes

Theresa May melder torsdag morgen om at overgangsperioden for Brexit kan utvides.

Bilde: Jim Mattis / Wikimedia Commons / CC. BY. 2.0

Theresa May åpner for å utsette en endelig Brexit til 2021.

Brexit-forhandlingene mellom EU og den britiske statsministeren fortsatte i Brussel onsdag kveld.

Torsdag morgen melder Theresa May om at en ny idé er kommet på bordet i forhandlingene. Den innebærer at overgangsperioden, der britene offisielt er utmeldt – men fremdeles er underlagt de samme reglene som i dag – kan utsettes fra å vare til desember 2020 og til året etter, altså 2021.

Det vil gi partene mer tid til å finne ut av det betente spørsmålet om grensen mellom Irland og Nord-Irland. Britene vil unngå en «hard» grense, mens EU holder fast ved at dette blir vanskelig uten at britene er med EUs tollunion.  

BBCs politiske redaktør stiller seg imidlertid tvilende til om et slikt forslag vil gå gjennom avstemningen i Underhuset.

Brexit-tilhengere i Mays eget parti er skeptiske til at britene skal fortsette å betale inn til EUs budsjett, og flere er redde for at man skal bli sittende fast i status quo for lenge.

«Lykke til med det», skriver blant annet en tidligere minister, Nick Boles, på Twitter.  

Theresa May understreket imidlertid at det nye forslaget bare er på idéstadiet, og at hun fortsatt jobber for å få til en løsning innenfor den planlagte overgangsperioden til 2020.

Les også:

Britenes nervøse sammenbrudd

Seks måneder igjen til Brexit

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden