Kommentar

Brexit stemmes ned

Statsminister May ligger an til et kjempenederlag i kveld, men alternativene til henne og hennes Brexit-avtale sliter også.

Bilde: Jim Mattis / Wikimedia Commons / CC. BY. 2.0

Etter Mays kommende nederlag i Parlamentet i kveld har en ny folkeavstemning kommet nærmere. Men først skal Corbyn mislykkes med å fremtvinge nyvalg.

Dersom ikke noe svært oppsiktsvekkende skjer i løpet av dagen, kommer Theresa Mays Brexit-avtale til å bli nedstemt i Parlamentet. Avstemningene, og det starter med fire endringsforslag, skal etter planen starte klokka 20.00 norsk tid.

I Minerva har vi i lengre tid ment at det er gode sjanser for at det vil avholdes en ny folkeavstemning om Brexit. Dette rykker nå nærmere, selv vi fremdeles ikke kan si at dette er det mest sannsynlige utfallet.

Den konservative regjeringen har hele tiden vært avvisende til en ny runde: Folkeavstemningsresultatet fra 2016 skal lojalt føles opp – Brexit er Brexit. Særlig viktig har det vært for May, som selv stemte for Remain, å rydde unna tvil om dette. Men når Parlamentet ikke vil godta den avtalen som er fremforhandlet, er forutsetningene endret.

Da May trakk avstemningen i Parlamentet før jul, var det for å kunne få avklaringer angående den omstridte «reserveløsningen» (back-stop) for Nord-Irland. Disse er nå kommet, men som ventet endres ikke avtalen, og avklaringene overbeviser få.

Dersom nederlaget mot formodning skulle bli knapt, vil det åpne for nye runder med forsøk på mindre justeringer og avstemninger i Parlamentet, i håp om at flere konservative til slutt vil snu. May har imidlertid bare tre arbeidsdager på seg for å legge frem sin Plan B for Parlamentet, i praksis innen mandag.

Men trolig blir nederlaget klart – kanskje vil mindre enn en tredel av parlamentsmedlemmene stemme med henne. Konservative hardlinere håper dette vil få Brussel til å forstå at de må gi mer etter – altså at et stort nederlag vil styrke Mays forhandlingsposisjon. Det er et svært usannsynlig utfall. Brussel er grundig lei av dette nå, og har gitt det de har å gi. På motsatt side – drømmen om å samle parlamentet om en mindre omfattende Brexit, for eksempel en norsk løsning der UK fremdeles er en del av det felles arbeidsmarkedet, er like urealistisk.

Etter at May overvant et mistillitsforslag som partileder med klar margin i desember, er hun imun mot en ny utfordring i 12 måneder fremover. Men mange av hennes motstandere håper hun likevel kan tvinges til å gå av dersom nederlaget er særlig stort. Hun har ikke gitt noen slike signaler, men det er jo mulig at hun nå ser at hennes muligheter er uttømt. Imidlertid er det vanskelig å se hvordan en annen Tory-statsminister skulle gjøre det lettere å finne en samlende Brexit-løsning.

No deal heller ikke flertall

Forventningene nå er at Brexit ikke skjer 29. mars, men utsettes til sommeren. Men det er vanskelig å se hva ekstra tid skal kunne brukes til, utover at No Deal kan bli noe mindre kaotisk. Unntaket er en ny avstemning. EU ville sannsynligvis ikke ha problemer med en utsettelse for å organisere og gjennomføre en slik.

En No Deal-Brexit vil være så potensielt ødeleggende at en god del toryer vil være enig i at da får man heller spørre folket igjen. I en avstemning i forrige uke stemte mer EU-vennlige utbrytere fra de konservative sammen med opposisjonen, et klart signal om at en No Deal heller ikke har flertall i Parlamentet.

People’s Vote

May selv ville ikke utelukke en ny folkeavstemning da hun ble spurt direkte om dette 6. januar.  Hennes arbeidsminister Amber Rudd sa allerede 19. desember at det fantes argumenter for en ny avstemning. Det samme har forsvarsminister Tobias Elwood senere antydet.

De skotske nasjonalistene og Liberaldemokratene ønsker en ny avstemning – de har hele tiden vært imot Brexit. Men det er Labour som sitter med nøkkelen.

Jeremy Corbyns fremste mål er å tvinge frem nyvalg, og hva som hender med Brexit ser ut til å være av sekundær betydning for ham. Men nyvalg får han bare dersom det er tilstrekkelig mange avhoppere i det konservative partiet som også ønsker det, og det er lite sannsynlig. Uansett hva de mener om Brexit og May er de enige om at de ikke kan risikere at Labour tar over. De nord-irske nasjonalistene i DUP sitter på vippen, men har tidligere gjort det klart at de ikke ville stemme for mistillit mot May.

Labour-velgerne vil ha ny avstemning

Et klart flertall i Labour – både i parlamentsgruppen og blant deres velgere, stemte Remain, og flertallet er minst like stort nå. Omtrent tre av fire vil ha en ny avstemning. Men Corbyn har alltid vært EU-skeptiker, og førte aldri noen helhjertet valgkamp for Remain. Og selv om de fleste velgere er Remain, finnes det betydelige grupper, ikke minst blant den hvite industriarbeiderklasse, som er Leave, og kan hoppe over til toryene (eller en ny runde med UKIP) dersom de føler seg forrådt av Labour-ledelsen.

Presset for en ny avstemning bygger seg imidlertid stadig sterkere opp i Corbyns parti. Allerede i september tok Londons populære borgermester Sadiq Khan til orde for dette. Av 257 parlamentsmedlemmer, har 72 offentlig tatt til orde for en ny avstemning, ifølge LabourList, som tar til orde for en ny avstemning – People’s Vote.

Hva skulle man stemme over?

Dersom det skulle bli en ny avstemning, må man først ble enig om alternativene. Målingene spriker en del avhengig av dem.

I Remain-Leave-målinger er det et flertall for Remain i de fleste, men marginene er såpass knappe at utfallet er åpent.

Når Remain settes opp mot Mays avtale, har alle målinger inntil Survations 11. januar, der resultatet er helt jevnt, vist ganske klare flertall for Remain.

Med tre alternativer – Remain, Mays avtale eller no deal Brexit blir det avgjørende hva som skjer når førstevalget faller. Målingene tyder på at Mays avtale har minst oppslutning av de tre. Vil de som foretrekker denne da ha Remain eller No Deal som andrevalg? De øvrige målingene tyder på det første.

Og markedet: I skrivende stund anslås sjansene for en ny avstemning på markedsplassen Betfair til 37-38 prosent.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden