Brexitkrig med politiske midler

Etter fem dager med Boris Johnson som statsminister har sannsynligheten økt for at Storbritannia vil forlate EU den 31. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Trusselen om at Mars-sjokolader ikke kommer til å krysse den britiske kanal i mettende mengder i tilfelle en hard Brexit er kanskje ikke like eksistensiell som om Wehrmachts invasjonsstyrker hadde nådd frem til Dovers hvite klipper i mer enn fordøyelig antall.

Likefullt har Boris Johnson gjort som sin forgjenger Winston Churchill og utnevnt et krigskabinett for å møte den største nasjonale krisen siden 1940. Så la det ikke være noen tvil. Clausewitz sa at krig er politikk med andre midler. Brexit er krig med politiske midler.

Dagene siden Boris Johnson overtok for Theresa May som statsminister på onsdag, har utvilsomt vært noen av de mest dramatiske siden Churchill overtok for Chamberlain i mai 1940 – om enn heldigvis med mindre blod på spill. Som Churchill ble Johnson avskrevet som en upålitelig klovn kun ute etter å mele sin egen kake, av et nært unisont kommentariat allerede før han hadde gått inn døren i Downing Street. Også bedrevitende norske «Storbritanniaeksperter» har kunnet forsikre oss at Boris bare er en pratmaker og løgner som vil feile miserabelt å følge opp ord med handling.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS