Fortsatt for mye gass

I dårlige tider bruker regjeringen rekordartet mye oljepenger, og begrunner det med dårlige tider. I gode tider bruker regjeringen enda litt til.

Publisert Sist oppdatert

For dem som fulgte offentliggjøringen av statsbudsjettet i går kunne det være litt vanskelig å finne ut av hva som egentlig skjedde med bruken av oljepenger, altså underskuddet på statsbudsjettet før oljeinntektene tas inn. Siv Jensen kom for eksempel i skade for å si på TV2s nyhetssending kl. 18.30 at bruken av oljepenger gikk ned.

Faktum er at oljepengebruken øker, men den øker mindre enn den har gjort de siste årene, slik figuren viser. Den er hentet fra Nasjonalbudsjettet. Oljepengebruken i prosent av BNP er omtrent flat fra 2017 til 2018. Eller rettere sagt, økningen – som kalles budsjettimpulsen, er på 0,1 prosent, mot 0,4 prosent i inneværende år, og enda mer i fjor.

Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet ligger an til å bli 219,6 milliarder i år, og er budsjettert til 231,1 milliarder neste år. Det gir en økning på 11,5 milliarder, men i inflasjonsjusterte kroner blir det 6 milliarder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her