– Senator, we run ads

Det var en absurd oppvisning i mangelfull forretnings- og teknologiforståelse som utspilte seg når senatet spurte ut Mark Zuckerberg.

Publisert   Sist oppdatert

Facebooks konsernsjef Mark Zuckerberg var i går innkalt til høring i det amerikanske senatet hvor han innrømmet mangler og feil ved plattformen og påtok seg skylden for det. Etter konsernsjefens innledning ble det åpnet for spørsmål fra senatorene til Facebook.

Dersom kvaliteten på disse spørsmålene skal sette standarden for morgendagens teknologireguleringer ligger vi dårlig an.

Data på avveie

Først ut var Senator Chuck Grassley. Han brukte sine fem minutter til å følge opp Cambridge Analytica-skandalen gjennom å spørre Zuckerberg om hvor ofte de kontrollerer tredjeparter som har hatt tilgang på Facebook-data.

–  Have you ever required an audit to ensure the deletion of improperly transferred data? And, if so, how many times?

Hvor ofte slike kontroller gjennomføres, er ikke den relevante problemstillingen. Facebook har hverken de tekniske eller juridiske rettighetene til å gjennomføre slike kontroller. Når data først er lastet av fra Facebooks servere og over på en tredjeparts servere, er data lagret på en maskin Facebook ikke lenger har kontrollen over. Da har man de facto mistet kontrollen over disse dataene.

Facebook kan fremdeles sende sinte eposter og be aktørene slette slike data. Men som Cambridge Analytica skandalen har vist, har Facebook ingen myndighet til å sjekke at dette har blitt gjort. Noe Zuckerberg også innrømmet:

– Senator, when we heard back from Cambridge Analytica that they had told us that they weren't using the data and had deleted it, we considered it a closed case. In retrospect, that was clearly a mistake.

Det relevante spørsmålet å stille Facebook, ville derfor ha vært hva selskapet gjør for å forhindre at data fra deres plattform kommer på avveie i utgangspunktet. Episenteret i Facebooks oksymoronske forretningsmodell er at det ikke er mulig å sørge for at din data kun er din samtidig som den er tilgjengelig for andre å laste ned.

Her har selskapet allerede gjort mye siden 2014, men det mistenkes at det fremdeles gjenstår sorte hull.

En forretning må tjene penger

Neste spørsmålsstiller ut var senator Bill Nelson fra Florida. Han hadde hørt Facebooks COO Sheryl Sandberg uttale at uten reklameinntekter må Facebook i så fall ha andre inntekter for å drifte.

– Are you actually considering having Facebook users pay for you not to use the information?

Her måtte Zuckerberg forklare Nelson den viktigste læresetningen i en forretning. Den må nemlig tjene penger.

– I think what Sheryl was saying was that, in order to not run ads at all, we would still need some sort of business model.

Sjokkert

Senator Orrin Hatch fra Utah må ha kommet for sent til høringen til å ha fått med seg den forutgående ordvekslingen, for da det var hans tur til å stille spørsmål ti minutter etterpå, måtte han starte med at han var sjokkert over det hele

– Some have professed themselves shocked – shocked that companies like Facebook and Google share user data with advertisers.

Videre kunne Orrin minne Zuckerberg om at han i 2010 uttalte at Facebook alltid vil være gratis. Orrin fulgte undrende opp med spørsmålet:

– Well, if so, how do you sustain a business model in which users don't pay for your service?

Et spørsmål Zuckerberg ikke behøvde mer enn tre ord for å svare utfyllende på.

– Senator, we run ads.

Man får de politikere man fortjener, sies det gjerne. Politikere får på mange måter også det næringslivet de fortjener. Hvis politikere ikke gjør hjemmeleksen når det kommer til teknologi, personvern og forretningsmodeller, vil vi ende opp med mange flere dysfunksjonelle selskaper. Samtidig kan teppet fort kan bli trukket vekk under bena på flere velfungerende foretak.

Du kan lese hele høringen med Zuckerberg hos Washington Post.