KOMMENTAR

Justin Trudeau er ikke lenger så populær, men kan likevel få nok støtte i nattens valg til å fortsette som statsminister. Foto: Munich Security Council, CC3.0.

Falmet stjerne mister trolig flertallet

Oljeprodusenten Canada strever med klimamålene, men to liberale gjennomslag – aktiv dødshjelp og lovlig cannabis vil uansett overleve nattens valg.

Publisert

I natt blir det avgjort om Justin Trudeaus liberale regjering får fortsette i Canada. Mens Trudeaus blackface-episoder langt tilbake i tid har stjålet mye oppmerksomhet, burde valget være av interesse for omverdenen av tre andre grunner: Klima, cannabis og aktiv dødshjelp.

Klimahensyn har kommet høyere på dagsorden i Vesten de senere år, og oppslutningen om grønne partier har økt. Det var ikke til hinder for at Donald Trump ble valgt i 2016 på et svært kullvennlig og klimaskeptisk program. Canada kan bli det neste landet som tar et skritt tilbake dersom det konservative partiet, tradisjonelt sterkt knyttet til oljeinteresser i de vestlige provinsene, kommer til makten med Andrew Scheer som ny statsminister.

Langt unna målene

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS