Politiets uedruelige hasjpraksis

Cannabisbruk og førerkortinndragning er en historie om grovt maktmisbruk og misforstått avskrekking. På tide at politiet mister denne myndigheten.

Publisert Sist oppdatert

I en årrekke har norsk politi aggressivt inndratt førerkortet til nordmenn som blir tatt for cannabisbruk. Grunnlaget politiet bruker er en bestemmelse i vegtrafikkloven (§ 34), som skal beskytte oss borgere mot sjåfører som på grunn av rusmisbruk må antas å utgjøre en fare for trafikken. Problemet er imidlertid at selv kontrollert, sporadisk bruk av cannabis leder til inndragning av førerkort, stikk i strid med loven.

Og til tross for at politiets inndragningspraksis er sterkt kritisert av Sivilombudsmannen og underkjent i norske domstoler flere ganger, har Politidirektoratet forsvart sin praksis og later til å ville fortsette som før. Dette er en del av historien om et norsk politi som er blitt blind for grunnleggende rettsstatlige rammer i sin iver etter å bekjempe narkotika.

Overser Sivilombudsmannen

Sivilombudsmannen er oppnevnt av Stortinget for å sikre at den offentlige forvaltningen ikke gjør urett overfor borgerne. Sentralt er blant annet å se at forvaltningen følger det grunnlovsfestede legalitetsprinsippet: Inngrep overfor borgerne må ha grunnlag i lov. I praksis ser vi at norsk offentlig forvaltning respekterer Sivilombudsmannens sentrale posisjon og følger opp hans vedtak. Riktignok nå med unntak av politiet.

Til tross for at avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Kristin Kvinge, hevder hun tar kritikken fra Sivilombudsmannen på alvor, skrev hun i Bergens Tidende 1. juli i fjor at politiets praksis var riktig og ville fortsette. I BTs nyhetssak to dager tidligere ble hun dessuten sitert på at hun kjente til lagmannsrettspraksis som underkjenner politiets praksis, men at praksisen vil fortsette med mindre det kommer en «klar dom i Høyesterett» som sier at politiet er «på villspor».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS