– Jeg håper nesten at det første stedet Trump reiser til som president, er Moskva, sier Carl I. Hagen. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.

Ingen fred rundt Hagen

Det ser ut til at Senterpartiet vil avgjøre Carl I. Hagens medlemskap i Nobelkomiteen.

Publisert Sist oppdatert

Det er fremdeles ikke avklart om Carl I. Hagen blir oppnevnt som medlem av Nobelkomiteen. Jeg skrev sist om saken den 16. november, og frarådet dette, på prinsipielt grunnlag. Siden den gang har det blitt tydelig at opposisjonen på Stortinget, inkludert KrF og Venstre, men uten Senterpartiet, ikke vil ha Hagen i denne rollen, og vurderer å stille eller stemme for en motkandidat.

Det er også tydelig at Høyre er lite bekvem med valget, men ikke vil bryte med Frp i denne saken dersom den settes på spissen. Dersom ingen gir seg, kan det komme til kampvotering, der Senterpartiets stemmer avgjør. De kan la være å stemme – da har den øvrige opposisjonen likevel flertall mot Hagen, eller de kan aktivt stemme for Hagen, og da blir han valgt. Mer om dette nedenfor.

Vi har også vært gjennom en liten ekstrarunde, ved at Hagen erklært seg villig til å søke fritak fra Stortinget. Men her er praksis streng. Bare viktige internasjonale verv og jobber har vært ansett som gyldig fritaksgrunn til nå. Denne utveien er derfor stengt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS