Min nye ytringsfrihetshelt: Charles Murray

Nylig demonstrerte studenter i USA mot forskeren Charles Murray og kalte ham en rasistisk og sexistisk homohater. I april kommer han til Norge.

Publisert Sist oppdatert

Som en som jevnlig leser utenlandske publikasjoner med konservativt tilsnitt, tar jeg meg ofte i å misunne de som skriver der litt. Det kan nemlig virke som de har en litt enkel jobb. For selv om vi har et jevnt tilsig av håpløse meningsytringer fra koko-venstre her i Norge også, har jeg inntrykk av at det er mye mer av det i utlandet. I Norge er venstresidens sentralorgan, Klassekampen, en publikasjon jeg selv gjerne leser. I utlandet, USA, Storbritannia eller Sverige, virker det derimot som de politisk korrekte pleier å være noen hakk mer politisk korrekte og sneversynte enn her hjemme.

Spesielt gjelder det den politisk korrekte studentkulturen som har vokst i omfang og fått stadig flere smått surrealistiske utslag de siste fire til seks årene. Når man for eksempel kan skrive en kommentar der man gjør narr av en studentforening som mener at svarte studenter får dårligere karakterer fordi de blir ubevisst diskriminert av hvite, eldre og mannlige forelesere, har man ikke en veldig vanskelig jobb. Ei heller når man for eksempel kan ta for seg fenomener som at lærebøker må sensureres eller utstyres med advarsler mot potensielt støtende innhold.

Denne toskeskapen har, så vidt jeg har skjønt, ikke slått rot blant norske studenter ennå. Og bra er det, for hvor langt den er i stand til å gå, kom det et grotesk eksempel på i USA tidligere denne måneden. Jeg hadde bare så vidt fått med meg saken der samfunnsforskeren Charles Murray hadde blitt hindret i å opptre på et sted kalt Middlebury College i Vermont. Da jeg senere kom over en video fra opptrinnet, ble jeg uforvarende sittende å se den i sin helhet. Det er ganske fascinerende greier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS