Vi vil ha Gud!

Langt fra alle de 60 000 som marsjerte i Warszawa på lørdag var fascister, men det er likevel grunn til bekymring over alminneliggjøringen av høyreekstreme meninger.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble Polens nasjonaldag feiret landet over. Marsjen i Warszawa vakte internasjonal oppmerksomhet. Bak den sto tre høyreekstreme organisasjoner, som på engelsk har navnene All Poland Youth (MW) – som står for en ekstrem katolisisme, National Radical Camp (ONR), med aner fra mellomkrigstidens fascisme, og det lille nasjonalistpartiet National Movement (RN), som har de to første organisasjonene som medstiftere. RN fikk bare 1,4 prosent i EU-valget i 2014, og 0,5 prosent ved presidentvalget i 2015. Dette er altså marginale bevegelser.

Likevel deltok 60.000, ifølge politiets anslag. Deutsche Welle rapporterer at det i fjor var enda flere deltakere – 75.000. Og polsk radio meldte om 70.000 i 2015. Så årets marsj var altså ikke spesielt stor sammenlignet med de to foregående årene. Størrelsen på denne marsjen har eksplodert etter at konservative PiS vant valget i 2015 og tok Polen inn på en mer nasjonalistisk kurs.

Rent blod

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her