© Kilian Munch
© Kilian Munch

Jerntriangelets selvmord

Ut døren av SSB går ikke en direktør, men inn på pulten til Siv Jensen kommer en statsforvaltningskrise som hun må ta ansvar for.

Publisert Sist oppdatert

I etterkrigstidens Norge vokste Jerntriangelet frem som en betydningsfull maktfaktor. Samfunnsøkonomisk Institutt ved UiO, Finansdepartementet (herunder også Norges Bank) og Statistisk Sentralbyrå var premissleverandør for store deler av norsk politikks beslutningsgrunnlag.

Mye av den reelle makten til samfunnsøkonomene over politiske beslutninger har siden sakte forvitret, men institusjonenes omdømme i politiske kretser som nøytrale og faglig kompetente har forblitt svært høy. Det har vært et gode for nasjonen som helhet at politikere har kunnet fått teste ut sine politiske ideer i møte med faglige realiteter uten at man har tvilt på svarene man har mottatt.

I de siste tre uker har det etablert seg usikkerhet i pressen rundt og innad i SSB. Dette skyldes ikke at eksterne krefter har gått til angrep på institusjonens omdømme eller integritet, men interne krefter som har gått til pressen som et ledd i en sterk motstand mot egen omorganisering.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her