Chuck Klosterman. Foto: Richard Fleischman / Simon and Schuster.

Konservatismens fortrinn

Forfatter Chuck Klosterman minner oss på at enhver nåtid er nærsynt. Den politiske lærdommen er et forsvar for konservatismen.

Publisert Sist oppdatert

I sin siste bok, But what if we’re wrong, utforsker journalist og forfatter Chuck Klosterman kontrasten mellom hva vi selv tenker om nåtiden, og hvordan fremtidens mennesker vil oppfatte vår tid. Hovedbudskapet er at mye vi i dag holder som uomtvistelige sannheter, vil bli sett i et helt annet lys i fremtiden, og at mennesker har en naturlig «nåtids-bias» som gjør at vi overspiller aktuelle begivenheter, mens vi ikke forstår hva som faktisk vil bli stående for ettertiden.

Klostermans grunnpremiss er at vår tolkning av verden alltid har vært i forandring. Jorden var en gang en flat pannekake i universets sentrum, og blodlating av sangviske pasienter har tidligere vært en god idé. Det er lett å ha det gøy på fortidens bekostning, men like lett å overse blindsonen. Slik har det vært i uminnelige tider, og Klosterman spør om hvorfor vår egen nåtid skal være unik.

Har vi kommet til et endepunkt?

I blindsonen som skapes av «nåtids-biasen», kan man finne to ting: Det ene er alt vi holder som sannheter i dag, og det andre er alt vi tror om nåtidens implikasjoner for fremtiden. De fleste vil si at Darwins evolusjonsteori er korrekt, og at Jon Fosse vil bli stående som den største norske dramatikeren fra vår tid. The Beatles vil aldri bli glemt. Premier League vil aldri avvikles. Trump vil føre USA i feil retning.

Men menneskelige tankefeil finnes i rikt monn. Jeg tror på Darwin og klimaforandringer fordi forskning har autoritet i mitt liv. Jeg har ikke Artenes opprinnelse i bokhyllen, men aksepterer konklusjonen blindt. Jeg kan ingenting om klimaforskning, men ser ingen grunn til å mistro forskningen når jeg ikke gjør det på andre områder. Disse tingene gir mening for meg, slik alt det vi tror i dag gir mening på et personlig plan. Hvis disse tingene skulle vise seg å være falske, vil min blinde tiltro til konklusjoner andre har dratt, bli oppfattet slik som jeg selv oppfatter andres overtro i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS