En ny oljeplattform

En blå regjering har blitt grønnere. Med noen få unntak er allikevel regjeringsplattformen først og fremst en oljeplattform.

Publisert Sist oppdatert

Like etter nyttår ble landets regjering utvidet. Statsminister Erna Solberg har dermed gått fra å være halvveis til tre kvart på veien til målet om borgerlig samling. At et av de selverklærte miljøpartiene går i regjering med FrP, er nytt, og det blir interessant for miljøbevegelsen å følge med på hva det gjør, både med Venstre, med FrP og med klimapolitikken.

Så langt er det imidlertid ikke nyvinningene som er mest slående. Sammen med utvidelsen av regjeringen fikk vi også en ny regjeringserklæring. Og der gjøres det klart at noe som definitivt er ved det vante, er den norske oljepolitikken. For nok en gang er regjeringens plattform først og fremst en oljeplattform.

Stagnerte utslipp

Norske klimagassutslipp går ikke ned. Det høres ut som en faktasetning det vil være ganske lett å bevise eller motbevise, men akkurat slik prosjektet faktisk.no har vist oss at sannheten ofte kan være litt mer komplisert enn man først skulle tro, så kommer dette også an på øyet som ser. Det er ikke vanskelig å finne årstall i nyere tid der klimagassutslippene har gått ned, og det er heller ikke vanskelig å finne årstall der de har gått opp.

I helga sendte regjeringen en rapport til FN de selv er svært fornøyde med. Rapporten viser at uten klimatiltak ville utslippene vært en god del høyere. Med andre ord bekrefter den stort sett at norske klimagassutslipp ikke går ned. Som Bellona også var ute og påpekte på NRK Dagsrevyen regner rapporten inn kutt fra kvotesystemet. Med andre ord har rapportforfatterne regnet seg fram til at en god del av “norske kutt” foregår på den måten at norske skattepenger brukes til å omstille næringslivet i andre land.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS