Norge må slutte å sy puter under armene på terrorister

Samtidig som Norge markedsfører sitt kandidatur til FNs sikkerhetsråd med at vi har skapt fred i Colombia, er landet på vei inn i en ny voldsspiral

Publisert   Sist oppdatert

Den 17. januar eksploderte en bilbombe inne på politiakademiet i Colombias hovedstad Bogotá. 21 personer ble drept og 68 såret. Ofrene var unge kadetter, jenter og gutter som ble revet bort i sin beste alder. Reaksjonen i Colombia er sjokk og raseri, spesielt fordi ofrene er ungdommer fra fattige familier. ELN geriljaen har innrømmet at de stod bak angrepet. ELN er den siste marxistiske geriljaen som er igjen i Colombia etter at FARC inngikk en fredsavtale med regjeringen i 2016.

ELN har siden 2017 vært i forhandlinger med Colombias regjering. Forhandlingene foregikk på Cuba. Norge var med som «tilrettelegger», på samme måte som under forhandlingene med FARC.

Colombias president, Ivan Duque, har svart på dette angrepet med å bryte forhandlingene. Derved har norsk fredsmekling mislykkes nok en gang. Det ironiske er at Norge i disse dager markedsfører sitt kandidatur til FNs sikkerhetsråd nettopp med det argumentet at det var Norge som «skapte fred» i Colombia. I virkeligheten er Colombia på full fart inn i en ny runde med krig, så hvilken fred er det man snakker om?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her