Debatt

Corbyn overspiller sin hånd

Den harde exiten Corbyn vil at May skal utelukke, blir bare mer sannsynlig for hver dag Corbyn nekter å forhandle frem et kompromiss med Toryene, skriver Markus Reitan.

Bilde: Chatham House/Wikipedia. CC BY 2.0.

Ved å kreve at Theresa May kategorisk utelukker en hard Brexit, svekker Corbyn sitt kandidatur for å bli Storbritannias neste statsminister.

Etter at hennes regjering overlevde Labours mistillitsvotering med 19 stemmers margin onsdag kveld, inviterte Theresa May lederne av opposisjonspartiene til samtaler i Downing Street.

Labour-leder Corbyn svarte umiddelbart at han kan delta i forhandlinger – men ikke før Theresa May kategorisk utelukker en hard No Deal-exit.

Ved å sette denne forutsetningen for forhandlinger, var Corbyn, som britene sier: «too clever by half». For ironien er at den harde exiten Corbyn vil at May skal utelukke, bare blir mer sannsynlig for hver dag Corbyn nekter å forhandle frem et kompromiss med Toryene.

Theresa May på sin side har ikke noe mer makt til å utelukke en hard Brexit, enn hun har makt til å utelukke at det blir regnvær den 29. mars. Hvis ikke parlamentet får flertall for en revidert versjon av Mays Brexit-avtale, som også er spiselig for Brussel, innen 29. mars, sier landets lov at Storbritannia vil gå hodestups ut av EU uten en exit-avtale.

Dette er utgangspunktet, som kun kan unngås om regjeringen går inn for en forlengelse av artikkel 50, eller om parlamentet på noe vis får overprøvd den – hvilket er mindre sannsynlig.

Den eneste måten May kan få flertall i parlamentet for en revidert versjon av sin Brexit-avtale på, er med støtte fra Labour. Det er for mange rebeller som foretrekker en hard exit i hennes eget parti – anslagsvis rundt 80.

Ironien er at den harde exiten Corbyn vil at May skal utelukke, bare blir mer sannsynlig for hver dag Corbyn nekter å forhandle frem et kompromiss med Toryene.

Hvis Labour hadde vært tilhengere av No Deal, ville Corbyns forhandlingsnekt fremstått som rasjonell og logisk. Men med tanke på at Labour i likhet med May minst av alt ønsker en hard landing, fremstår Corbyns manøvrering mer som partipolitisk spill enn handling i nasjonens interesse.

Det er vanskelig å tolke det annerledes enn at Corbyn selv stiller seg likeglad til om det blir en hard exit, så lenge May-regjeringen går ned i det påfølgende kaoset.

Det ville være et opportunt øyeblikk for Corbyn å vinne et nyvalg og bli Storbritannias neste statsminister – et scenario som for ikke lenge siden ble avfeid som like utopisk som Corbyns ambisjoner om å bygge sosialisme i Storbritannia.

Om det blir nyvalg under slike kaotiske omstendigheter, vil Corbyn ha gode muligheter til å stikke av med seieren. Corbyns kall for nyvalg i sin tale i Hastings torsdag, gjorde klart at det er slik han tenker. Men i så fall kan han ha overspilt sin hånd.

Selv hennes største tilhengere må vedkjenne at Theresa May nå ser ut som en håpløs figur. Men samtidig må hennes største kritikere vedkjenne at hun, tross alle sine feil, står stoisk gjennom stormen, mens de fleste rundt henne driver billig politisk spill. Ikke minst hennes egne statsråder, som ser ut å konkurrere om å gå av på mest dramatisk vis, før de går ut og skriver kronikker om hvordan Brexit skulle vært løst, uavhengig av hvor lite de oppnådde mens de hadde sjansen.

Corbyn fremstår i dette lyset like barnslig og uansvarlig som Boris Johnson. Han har overhodet ingen konstruktive bidrag å tilføre Brexit-debatten. I forhandlinger med regjeringen ville han også blitt nødt til å tydelig formulere hva slags Brexit han vil ha – som hittil har vært en gåte innpakket i et mysterium. I torsdagens tale sier han at Labour vil presentere konkrete endringsforslag sentrert rundt permanent deltagelse i EUs tollunion, ergo en soft Brexit.

Det passer Corbyns agenda bedre å spille sabotør enn å forhandle i god tro. Men om det skulle komme til et nyvalg, er det grunn til å tro at britenes bullshit-radar vil gjennomskue ham som nettopp det.

Om Corbyn fortsetter å nekte å forhandle med May, løper han dessuten risiko for et mytteri fra den Blair-inspirerte sentrumsfløyen i eget parti, som heller vil inngå kompromisser med May enn å se en hard exit.

Corbyn nyter nå sin «finest hour». Han er, med 4/1 i odds, bookmakernes favoritt til å bli Storbritannias neste statsminister. Hans våte drøm om å bygge et nytt Jerusalem opp av asken etter Brexit har aldri vært nærmere.

Men dette, tør jeg påstå, er Peak Corbyn. Som ved storvesir Iznogouds konspirasjoner for å styrte kalifen, vil Corbyn falle i sin egen felle til slutt.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden