NTNU-professor Kristian Gjøsteen etterlyser tydeligere instrukser til universitetene fra forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø når stillinger for å styrke rikets beredskap innen cybersikkerhet skal besettes.

- Tradisjonelle holdninger står i veien for rekruttering av sikkerhetsklarerbare forskere

NTNU-professor Kristian Gjøsteen mener regjeringen må tørre å stille flere krav til universitetene når stillinger innen kryptologi og IKT-sikkerhet skal besettes.

Publisert Sist oppdatert

Minerva skrev nylig om at bare 9 av 18 nye forskere til rekrutteringsstillinger som regjeringen har opprettet for å styrke rikets beredskap mot spionasje, sabotasje og terror innen cybersikkerhet, kan sikkerhetsklareres.

Selv om Kristian Gjøsteen, professor i kryptologi ved Institutt for matematiske fag på NTNU, mener at årsakene er sammensatte, peker han samtidig på at tradisjonelle holdninger ved universitetene og i forvaltningsapparatet står i veien for ansettelser av sikkerhetsklarerbare forskere.

- Instituttene bestemmer selv

I samtale med Minerva sier Gjøsteen at han mener at spørsmålet om rekruttering av forskere som kan sikkerhetsklareres er en viktig problemstilling som fortjener mer oppmerksomhet.

Han ønsker samtidig å nyansere bildet som fremkommer i Minervas tidligere artikkel: I følge matematikkprofessoren gjøres det i realiteten vesentlige anstrengelser ved NTNU for å få rekruttert og utdannet sikkerhetsklarerbare Phd.-kandidater.  

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS