Selv om bare halvparten av nye forskere i regjeringens nye satsning innen cybersikkerhet kan sikkerhetsklareres, håper minister for høyere utdanning og forskning Iselin Nybø (V) at disse stillingene på sikt skal bidra til å styrke kompetansen på viktige samfunnsområder i Norge.

9 av 18 nye forskere innen cybersikkerhet kan ikke sikkerhetsklareres

Siden 2017 har regjeringen opprettet 62 nye forskningsstillinger for å styrke rikets beredskap mot spionasje, sabotasje og terror. Av de som ble ansatt hos NTNU i 2017 kommer alle fra land uten et sikkerhetssamarbeid med Norge.

Publisert Sist oppdatert

En betydelig andel av doktorgrader innen teknologifag i Norge avleveres av utlendinger fra land som Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg har advart mot at det kan gjøre det utfordrende å rekruttere kandidater til stillinger innen sikkerhet og samfunnsberedskap som krever sikkerhetsklarering.

Som svar på hva som gjøres for å møte denne utfordringen, har Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø overfor Minerva vist til 62 rekrutteringsstillinger til ph.d.-utdanning i digital sikkerhet og kryptologi som regjeringen opprettet i 2017 og 2018.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS