Cybersikkerhet er blitt avgjørende for personvernet 

– Min bekymring er at det blir så mye støy at folk velger å overse datasikkerhet. Det kan få alvorlige konsekvenser, sier Jan Henrik Schou Straumsheim, sikkerhetsrådgiver i PwC.

Publisert

Den største globale megatrenden, som på ulik måte påvirker oss mennesker hvor enn vi måtte befinne oss i verden, er digitalisering. Et sentralt element i denne megatrenden er den økende mengden data og informasjon som sendes, mottas og bearbeides på ulike datanettverk (virtuelle rom). I dagligtalen er det blitt vanlig å referere til begrepet ”cyberspace” som en samlebetegnelse for disse prosessene som styrer stadig mer av våre liv.

Etterhvert som disse prosessene utgjør en viktigere del av individers, bedrifters, organisasjoners og sogar staters virksomhet, er det blitt tilsvarende viktig å beskytte seg. For stater er det et spørsmål om rikets sikkerhet. For individer er cybersikkerhet blitt et spørsmål om grunnleggende personvern.

Som regjeringen skriver i Internasjonal cyberstrategi for Norge: «Det digitale rom har på kort tid endret det globale landskapet Norge befinner seg i. Internett har utviklet seg til å bli verdens viktigste infrastruktur og utgjør i dag ryggraden i den globale flyten av varer, tjenester og informasjon. Om få år antas internett å være den superstrukturen som all annen infrastruktur er avhengig av. Betydningen av det digitale rom for nasjoners økonomi, sikkerhet, vekst og utviklingsmuligheter er stor og økende.» Den amerikanske valgkampen i 2016 anskueliggjorde for en hel verden betydningen av cybersikkerhet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her