Snoen Blogger

Dø, liberale forræder, I Allahs navn

OPPDATERT: Nok en ledende pakistansk politiker er myrdet fordi han ønsket seg en oppmykning av dette møkkalandets blasfemilover.

OPPDATERT: Nok en  ledende pakistansk politiker er myrdet fordi han ønsket seg en oppmykning av dette møkkalandets blasfemilover.

Oppdatering 2. mars: I morges ble også Pakistans minister for religiøse minoriteter, den kristne Shabaz Bhatti, myrdet – etter alt å dømme av samme grunn som Taseer ble myrdet. Artikkelen nedenfor er opprinnelig publisert 4. januar 2011.

En grunnleggende forskjell på et åpent og liberalt samfunn og lukkede, autoritære   – enten de er religiøst begrunnet eller ikke – er selv å kunne velge sin religion eller livssyn og kunne kritisere, ja til og med latterliggjøre andres.

Kristendommen har en blandet historie på dette området, men landene i den kristne kultursfæren beskytter i dag i hovedsak denne friheten, selv om noen henger etter, som KrF, som fremdeles vil straffe folk som meg.

Innen islam er slik toleranse sjelden, selv om det både historisk og geografisk finnes unntak. Du fødes som muslim og mange land har dødsstraff for blasfemi. Islam er en underkastelsens religion, og den gir ikke rom for tvil. Det sosiale presset er enormt, og selv om blasfemi og frafall sjelden fører til iverksatte dødsstraffer, skal man være svært forsiktig med hva man sier.

Om myndighetene viker tilbake, er det nok av dem som håndhever sharia på vegne av Allah. Flere dusin av de anklagede i Pakistan er blitt myrdet. Guds hånd, uten tvil.

Blant de som støtter dødsstraff for frafall er to ledende islamske ”lærde” med mange tilhengere i Norge, Zakir Naik og Yusuf al-Qaradawi.

Taseer myrdet
I dag ble Punjabs guvernør Salman Taseer drept av en av sine egne livvakter. Ifølge landets innenriksminister har morderen oppgitt at motivet var at Taseer har støttet endringer i landets blasfemilov, som foreskriver sanksjoner helt opp til dødsstraff, og støttet Asia Bibi (se nedenfor). I november kalte en allianse av religiøse partier Taseer for en frafallen.

Tidligere er landets minoritetsminister Shahbaz Bhatti drapstruet fordi han tok til orde for endringer i loven. Slike endringer ble også drøftet under Musharraf, men ble lagt på hyllen, da de islamske partiene og et stort flertall i folket motsetter seg dette. Derfor er benådning den foretrukne løsning for å pynte på landets barbariske ansikt.

Blasfemiloven anvendes også til å forfølge Ahmadiyya-muslimer, siden disse ikke regnes som ordentlige muslimer av majoriteten og derfor begår blasfemi ved å kalle seg muslimer.

Asia Bibi dødsdømt
I den senere tid har blasfemisaken mot kristne Asia Bibi fått mye internasjonal oppmerksomhet, og Taseers engasjement og død kan knyttes til denne saken. Som i mange andre blasfemisaker handler dette mer om lokale disputter enn om blasfemi, men slike anklager er lett å ty til, særlig mot ikke-muslimer.

Bibi er dømt til døden ved hengning. I tilfelle landets myndigheter skulle vise seg som softe frafalne som gir etter for press fra Korsfarere og Jøder, har den lokale muslimske trollmannen — utvilsomt inspirert av the Compassionate, the Merciful, gjort det klart at de troende vil ta loven i sine egne hender. En annen  imam har satt en pris på hennes hode.   Landets nest største avis har støttet dette på lederplass. Selv statsråd Bhatti nevnt ovenfor, som forsvarer henne, gjør dette på grunnlag av at han mener hun er uskyldig i blasfemi, tydeligvis ikke fordi det er galt å drepe blasfemikere.

Dødelig konverteringsstrid i Egypt
Første nyttårsdag ble et tyvetall koptiske kristne drept i et bombeattentat i Alexandria, trolig av grupper knyttet til al Qaida. Den umiddelbare bakgrunnen er en strid om konvertering fra kristendom til islam. Tidligere har et attentat i Irak, som krevde et femtitalls liv, blitt begrunnet med den samme saken.   Det er vanskelig å finne sikre fakta om hva som faktisk har skjedd rundt Camila Shehata.

Selvsagt må kopterne tillate medlemmer av sin menighet å konvertere, akkurat som muslimer i Egypt og andre steder må tillate det samme, men det har også vært mange tilfeller av at koptere er blitt tvangskonvertert til islam. Den koptiske kristendommen er trolig blant de mest reaksjonære og illiberale variantene som finnes, men de har rett til sitt livssyn og jeg har medfølelse for de vanskelige forholdene og den diskrimineringen de utsettes for i Egypt.

En siviliasjonsmarkør
Enhver muslim – eller kristen – som ikke eksplisitt støtter retten til konvertering og blasfemi har plassert seg utenfor den siviliserte, liberale orden. Det gjelder etter alt å dømme et stort flertall av muslimer i arabiske og en rekke andre land. I Pakistan viser for eksempel en Pew-meningsmåling fra sommeren 2010 at 76 prosent støtter dødsstraff for frafalne og 82 prosent steining for utroskap.

I den verden vi lever i er det dessverre ikke mulig å bryte kontakten med alle disse, siden de religiøse barbarene kommer i flere varianter, den ene svartere enn den andre, og mange muslimske land rett og slett mangler stemmer av betydning som vil eller tør ta til motmæle.

Noen, slik som president Karzai i Afghanistan forvalter strenge lover mot blasfemi. Flere ganger har vestlige land måttet presse ham til å benåde blasfemidømte. Jeg støtter ham likevel betinget fordi hans handlingsrom i denne saken er svært begrenset, og alternativet i dag ser ut til å være Taliban, islams svarteste variant. Men min respekt får han ikke.

Dersom Pakistans president Zardari tillater henrettelsen av Asia Bibi er det på tide å vurdere om ikke et militærstyre  kan være en bedre beskytter av pakistanernes grunnleggende rettigheter enn det korrupte skinndemokratiet som nå rår.

Twitter: @jasnoen

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden