Damned if you do, damned if you don’t

Det har bredt seg en defaitisme i Vesten, etter Bush-doktrinens fallitt. Om at ingenting kan gjøres i Midtøsten og Syria.

Publisert Sist oppdatert

Det har bredt seg en defaitisme i Vesten, etter Bush-doktrinens fallitt. Om at ingenting kan gjøres i Midtøsten og Syria.

Luftangrep mot Den Islamske Stat (IS) er bedre enn ingenting, men ikke så veldig mye mer enn det, hevder den tidligere australske statsministeren Malcolm Fraser i en kommentar i The Guardian: ”Beleiringen av Kobani viser hvor lite effektivt luftmakt er uten tropper på bakken. IS beveger seg inn i befolkede områder, slik at luftangrep fører til sivile tap. De beveger seg til fots, og de ​​beveger seg i det stille. De beveger seg slik at de ikke kan bli funnet. De vet hvordan de skal unngå å bli enkle mål fra luften. IS’ taktikk er sofistikert.” Fraser kaller amerikanernes og Obamas kampanje for en farse: ”Øverstkommanderende for det som angivelig skal være det fremste demokratiet i verden har gått til krig med den verste strategiske forståelse noen gang vist av en øverstkommanderende.”

IS har erobret 60 kurdiske landsbyer i de siste offensivene. Rundt 200,000 mennesker har flyktet fra Kobani til Tyrkia, fra enklavens totale befolkning på 400 000. Om Kobani faller, er det svært sannsynlig at vi får se tilsvarende massakre som IS påførte Yazidiene ved Sinjarfjellet, noe som igjen medfører et enda større flyktningproblem, hevder Jonathan Spyer ved Global Research in International Affairs. IS sitt territorium vil selvsagt ekspandere ytterligere. I tillegg ryktes det at tyrkerne har finansiert deler av IS sin virksomhet, i alle fall i den tidlige fasen. Tyrkia benekter dette, men frigivelsen av 49 tyrkiske gisler fra IS-fangenskap er vanskelig å tolke som noe annet enn et visst samrøre. Uansett er det i Tyrkias interesse at kurderne svekkes både militært og politisk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS