Skadelige nullvisjoner

Forskningen tyder på at de aller fleste som damper er tidligere røykere. Det gir en stor helsegevinst, som bør være styrende for norsk politikk.

Publisert Sist oppdatert

En ting er det stor enighet om i debatten om damping, bruk av e-sigaretter: De er vesentlig mindre helsefarlige enn tobakksrøyking. Akkurat hvor stor forskjellen er, er det delte meninger om, men tyngepunktet i forskningen tilsier at den er meget vesentlig. Britiske helsemyndigheter oppsummerte i fjor med at “an expert review of the latest evidence concludes that e-cigarettes are around 95% safer than smoked tobacco and they can help smokers to quit.”

Det betyr at dersom damping fremstår som et attraktivt tilbud, vil man oppnå en helsegevinst dersom tobakksrøykere går over til damping. Dette må så veies mot risikoen for at noen begynner med damping som ikke ellers ville ha røykt, men det skal svært mange nye nikotinbrukere til for å oppveie effekten av at noen går fra tobakk til damping.

Det påfallende mange i den undersøkelsen utført for Norsk Dampselskap som Minerva omtaler i dag som understreker hvor vanskelig det har vært å slutte på andre måter. De har klart å slutte eller redusere tobakksbruken gjennom overgang til damping.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS