Danske sosialdemokrater i revers

Mette Frederiksen har tatt tilbake det nye, gamle partinavnet Socialdemokratiet, og maner til kamp mot lav selskapsskatt. Hun vil ta partiet til gammel storhet, men ser ut til å rygge baklengs inn i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Lars Løkke Rasmussen og den blå blokken seiret ved Folketingsvalget i fjor sommer, ble Helle Thorning-Schmidt erstattet av Mette Frederiksen som partileder i Socialdemokraterne. Frederiksen vil tilbake til klassiske sosialdemokratiske verdier. Mer skatt, mer velferd. En sterk offentlig sektor. Alle skal med.

Partiet beholdt navnet i 130 år, frem til 2001, da partileder Poul Nyrup Rasmussen skiftet til Socialdemokraterne. Det gamle navnet virket tungt og traust. Hele partiet skulle moderniseres og tok en vridning mot høyre. Nå styrer Frederiksen og hun setter partiet i revers. Tapt tillit skal gjenopprettes ved å ta partiet tilbake til sine røtter. Problemet er at gårsdagens løsninger fungerer dårlig for morgendagens utfordringer.

For det er ulike paradokser som oppstår når Frederiksen skal snakke politikk. Selv om partiet skal til venstre i økonomiske spørsmål, har man strammet inn synet på innvandringspolitikken. Under landsmøte i september flørtet Frederiksen åpenlyst med Dansk Folkeparti, og hentydet til et kommende samarbeid med partiet, som i dag støtter Venstre-regjeringen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 1 kr for første måned,
deretter 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her