KOMMENTAR

Fremdeles er det ganske mange som tror at mannskapet på Apollo 11 aldri landet på månen. Foto: NASA.
Fremdeles er det ganske mange som tror at mannskapet på Apollo 11 aldri landet på månen. Foto: NASA.

Bare halvparten av danskene er sikre på at månelandingen fant sted

Et klart mindretall av danskene tror på et knippe konspirasjonsteorier, men svært mange er ikke helt sikre på at de er falske.

Publisert Sist oppdatert

I november og desember 2017 gjorde YouGov en spørreundersøkelse blant drøyt 1000 dansker, på oppdrag av to forskere ved Aarhus-universitetet, Mathias Osmundsen og Michael Bang Petersen. Hovedresultatene har tidligere vært kjent, men nå har de to skrevet en forskningsartikkel basert på sine funn i tidsskriftet Økonomi & Politik. Respondentene er også delt i tre politiske grupper, etter egen plassering – venstre, sentrum, høyre.

Noen av de ni konspiratoriske forestillingene, av ulik grovhet, tar for seg spesifikt danske forhold, men det er også tre generelle – månelandingen, om George W. Bush sto bak terroraksjonene 11. september og om vaksiner forårsaker autisme, som jeg velger ut her. I tillegg tar jeg med påstanden om at den daværende danske statsminister Anders Fogh Rasmussen støttet Irak-krigen for å sikre seg en internasjonal toppost, ikke fordi Irak var en trussel mot verdensfreden, slik han selv begrunnet det. (Han ble som kjent generalsekretær i NATO etterpå).

Tvil om månelandingen sterkest i sentrum

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 1 kr for første måned,
deretter 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her