SPALTIST

Det ikke å gi svar på spørsmål er noe filosofer har holdt på med lenge, og er det eneste de kan, skriver Arild Pedersen. Den første filosofen som var dyktig i dette var Sokrates.

Om nytteuniversiteter og nytten av unyttig (ut)dannelse

Også om kunsten å holde kjeft under en pandemi.

Publisert

Så Ap, Sp og Frp, som utgjør et flertall, har kommet til enighet om en ny finansieringsmodell for universitets- og høgskolesektoren (UH). Riktignok på tross av at enkelte i Ap synes det er like smertefullt å samarbeide med Frp som Venstre og KrF syntes det var før de gikk inn regjering med dem. Den nye trippelalliansen er enig om spesifikke faktorer eller insentiver som skal med i det nye finansieringssystemet: Relevant arbeid etter endt studie, ulike opplegg for videreutdanning, og opprettelse av mindre og fleksible emner og moduler som arbeidslivet etterspør og som kan tas i kombinasjon med jobb.

Dette har som ventet blitt dårlig mottatt fra mange hold, og særlig fra humanister, blant disse mitt eget fag, filosofi. Ikke minst etter at den koronasmittede leder av Stortingets utdanningskomité, Roy Steffensen fra Frp, uttalte at han ikke trodde mange hadde ropt etter filosofer under pandemien. I alle fall ikke han, som neppe ble frisk takket være filosofi. Men kanskje har han uansett aldri ropt etter filosofer?

Den humboldtske modellen

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS