Katastrofevalg for Dansk Folkeparti

Pådriveren for en strengere innvandringspolitikk i Danmark har mistet seks av ti velgere, mens de som ønsker liberaliseringer har gått frem.

Publisert Sist oppdatert

Meningsmålingene og EU-valget hadde allerede gitt en klar indikasjon: Dansk Folkeparti kom til å gjøre et dårlig valg i går kveld. Det ble mye verre enn ventet. Mens målingene for et par måneder siden pekte mot en oppslutning på 14-15 prosent, falt partiet mot 10 prosent på de siste, mot 21,1 ved valget i 2015. Da valgdagsmålingen kom og viste 9,8 var det likevel mange i den gule leir – av en eller annen grunn er det partiets farge, som ikke kunne tro på det.

De fikk for så vidt rett. Partiet endte på 8,7 prosent. Det betyr at seks av ti velgere har forlatt dem på fire år. I store deler av landet var Dansk Folkeparti størst i 2015. Nå er alt dette borte. Nederlaget har altså historiske dimensjoner.

Noe av velgertapet skyldes lekkasje til enda mer innvandringsfiendtlige partier. Nye Borgerlige gjorde det også dårligere enn målingene, men kom seg over sperregrensen og endte på 2,4 prosent. Stram Kurs hadde også en fallende tendens i valgkampen, men et gjennomsnitt av målingene ga dem 2,4 prosent. De fikk 1,8 og kom ikke inn. Til sammen har disse tre partiene omtrent samme oppslutning som DF alene fikk i tidsrommet 2001-11.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her