Uro i det selvgodes reservat

De skandinaviske landene er ikke så forskjellige som vi skal ha det til. Kulturell uro har gitt høyrepopulismen ben å gå på i både Norge, Sverige og Danmark – men populismen løser ingen problemer.

Publisert Sist oppdatert

La oss tenke oss – en liten stund – at Norge var som Sverige, og at Fremskrittspartiet var et parti ingen av de andre partiene ville samarbeide med. Da ville fjorårets valgresultat gitt en situasjon til forveksling lik den man nå har i Sverige. Selv om vi flyttet Senterpartiet over på borgerlig side, ville det ikke eksistert noe regjeringsalternativ med støtte hos flertallet. Ikke uten nye, og uvante allianser.

Eller la oss se til Danmark. Der var folketingsvalget i 2015 også en kamp mellom «blå blok» og «rød blok». Den blå fikk flertallet. Men det flertallet hadde ikke eksistert uten støtte fra Dansk Folkeparti.

Sverigedemokraterna vant nok en gang et valg i Sverige. Men de ble ikke så store som de hadde håpet, og heller ikke så store som ganske mange nordmenn trodde, etter at norske medier definitivt har viet både SD og «svenske tilstander» betydelig oppmerksomhet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS