DEBATT

David Frum: Betraktninger over revolusjonen i Amerika

Donald Trump har overvunnet det meste av den konservative bevegelsen i USA. Men én konservativ innvandringsmotstander holder stand.

Publisert Sist oppdatert

Vi lever en tid med en påbegynt politisk revolusjon i verdens viktigste og mektigste nasjon, USA. Trump-revolusjonen peker mot en omveltning av de politiske normene og institusjonene i landet: Mellom presidenten på den ene side og resten av den utøvende makt, kongressen, og domstolene på den andre, og også mellom presidenten og den fjerde statsmakt – pressen – og folket for øvrig. Det er også en revolusjon i amerikansk konservatisme: Trump har allerede endret tankemønstere, ideologiske konsepter, ja, selve språket, i store deler av den amerikanske konservative verdenen.

En revolusjon i verdens mektigste nasjon får globale konsekvenser, og ideene som fødes og dør der, vil fødes og dø også andre steder. Slik var det da Frankrike var Europas største landmakt i 1789, og revolusjonens vinder spredte seg og begeistret liberale over hele kontinentet. Det var derfor det vakte oppsikt da Edmund Burke skrev sine Betraktninger over revolusjonen i Frankrike. Hans betraktninger gav en ny forståelse av hva revolusjonen var, hvor den kunne føre – og bidro til å mobilisere motstand mot revolusjonens ideer.

Også Trump-revolusjonen påvirker de politiske systemene i alle vestlige land. Mange som kaller seg konservative lar seg begeistre, også i Europa; i USA har trumpismen overtatt den konservative bevegelsen. Men noen ganske få konservative nekter å være med på ferden. Og en av dem er canadisk-amerikanske David Frum.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS