KULTUR

Minerva lanserer «En moderne Dekameronen»

Hver uke fremover vil vi publisere en ny fortelling av en norsk forfatter, skrevet fra hver sin karantene i koronaens tid.

Publisert Sist oppdatert

Året var 1348. Syv unge kvinner og tre unge menn hadde bestemt seg for å flykte fra Firenze, der pesten herjet stygt, ut på landet i karantene. Når de kom frem til herskapsvillaen der de skulle holde hus de neste to ukene, ble planen raskt klar: for å korte ned tiden skulle de fortelle hverandre historier.

Dekameronen ble skrevet av italienske Giovanni Boccaccio, og er kjent som den første novellesamlingen i europeisk tradisjon. For leseren skinner det tydelig gjennom at Boccaccio ikke var en del av adelen, men snarere hadde en ironisk distanse til den. Fortellingene, som var ment for å korte ned karantenetiden, er blitt stående som et heftig og levende tidsbilde: De er frimodige, vittige og pikante. Karakterene visste godt hvordan de skulle bryte grenser, ja, boken går for å være noe av det «drøyeste» i den vestlige kanon.

Samtidig går ikke leseren glipp av alvoret. Underveis minner Boccaccio oss om hva som ligger bak karantenen: den nådeløse pesten som får innbyggerne i byen til å falle som fluer og foreldre til å flykte fra sine egne barn.

Nå er året 2020. Det er vi som står midt oppi den største folkehelsekrisen i moderne tid. Tankene går igjen til de ivrige fortellerne fra Svartedaudens Italia – hva om norske forfattere bestemte seg for å fortelle hverandre historier fra karantenen? Hvordan ville det blitt? Kan vi lage en moderne Dekameronen?

Vi i Minerva bestemte oss for å utfordre et knippe forfattere til å gjøre nettopp det, og hver uke fremover vil vi publisere en ny tekst. Felles er at de er skrevet av forfattere som vil vil dele med oss og med hverandre.

Fra hver sin karantene skriver de fortellinger, født i koronaens tid, og vi håper Minervas lesere vil være med på dette forsøket på å skape koronakrisens litterære minner, på godt og på vondt. Den første fortellingen er skrevet av Hilde Østby, og kan leses her.

I forbindelse med krisen vil Minerva gjøre stoffet vårt tilgjengelig for flest mulig, og derfor tilbyr vi nå første måned for bare én krone. Bestille kan du gjøre her. #enkroneforkorona