Kommentar

Den proteksjonistiske alliansen

Pennsylvania var nøkkelen til Trumps valgseier i 2018. I natt vendte velgerne ham ryggen.

Bilde: Conor Lamb for Congress. CC 4.0.

Republikanerne tapte suppleringsvalget i natt. Dersom demokratene vinner tilbake Representantenes Hus, kan Trumps proteksjonisme bli omtrent det eneste han har flertall for.

Pennsylvanias 18. distrikt måtte avholde suppleringsvalg til Kongressen i natt, etter at det fremkom at republikaneren som hadde holdt sete i lang tid trodde han hadde satt barn på en elskerinne, og forsøkt å overtale henne til å ta abort.

Trump vant distriktet med nesten 20 prosent i 2016, men Romney vant også med 17 prosent. Det 18., som blir borte gjennom nye distriktsgrenser i november-valget, er heterogent. Forstedene, dominert av godt utdannet middelklasse, var sterke for Romney, svakere for Trump, mens Trump gjorde det bedre i arbeiderstrøkene og på landsbygda.

Demokraten Conor Lamb vant svært knapt i natt. I skrivende stund, når et drøyt tusen forhåndsstemmer ikke er opptalt, leder han med 579 stemmer. Han er en uvanlig høyreorientert demokrat – for våpenrettigheter, fracking og mot en minstelønn på 15 dollarabort, og åpent kritisk til demokratenes minoritetsleder Nancy Pelosi. Men man kan ikke med det avskrive valget som utypisk. Det finnes en del distrikter der demokratene vil være tjent med å nominere slike kandidater som Lamb, og der det er sannsynlig at de faktisk kommer til å gjøre det.

Donald Trump har drevet aktiv valgkamp, senest på lørdag, for Rick Saccone, en litt tafatt republikaner som har gjort alt han kunne for å fremstå som Trump-lojal. Donald Jr. og visepresident Mike Pence har også drevet valgkamp for ham. Derfor er dette også et nederlag for Trump. I tillegg har republikanerne og deres støttespillere øst penger over valget, og brukt nesten fem ganger så mye som demokratene.

Demokratene leder foran november-valget

I de suppleringsvalgene som er holdt i USA etter presidentvalget, har demokratene i gjennomsnitt gått frem med om lag 8 prosentpoeng (en «swing» på 16). I PA-18 svingte det med 20. Slik sett er ikke dette så oppsiktsvekkende, men det er første gang at et sete i Huset faktisk erobres. I Alabama tapte republikanere en senatsplass, men det kunne tilskrives en svært kontroversiell kandidat.

Sjansen for at demokratene skal gjenvinne flertallet i Huset i november har nå økt. Vi så det samme i Pennsylvania som i de andre valgene i de siste. Demokratene mobiliserer sine velgere, som er entusiastiske (gjerne mer anti-Trump enn for sin egen kandidat) mens republikanerne sliter med å få sine til urnene. Valgdeltakelsen var altså relativt høyere i demokratiske enn i republikanske kjerneområder. Gjentar det seg i november, er Huset tapt for Trumps parti. Uvanlig mange sittende republikanere har allerede meldt at de ikke søker gjenvalg.

Og taper partiet Huset, vil det redusere mulighetene til å gjennomføre republikanernes agenda betydelig, selv om de beholder flertallet i Senatet. Trump har sine fullmakter, som han vil forsøke å strekke, men det er grenser for hvor mye han kan gjøre uten Kongressen bak seg.

Handelsstøtte fra venstre

Men en del av hans agenda kan fremdeles gjennomføres, nemlig der han er mest enig med demokratene og ikke republikanerne. Vi snakker om handelspolitikken.

Trumps ståltariffer møter massiv motstand blant republikanske senatorer. Det er ikke så rart. Økonomene er massivt enige om at de vil være skadelige. Men når ikke særlig mange av senatorene kommer til å stemme for forslag om å oppheve dem, skyldes det at de fleste demokrater i Kongressen er sterke tilhengere av Trumps politikk på dette området. Det er derfor umulig å samle 60 stemmer, enda mindre de to tredeler i begge kamre som skal til for å overprøve et veto fra presidenten. Republikanernes ledelse har derfor bestemt seg for ikke å utfordre presidenten på dette.

Ståltariffene burde slått positivt ut i industristaten Pennsylvania, men Monmouths måling viste at saken ikke var overveldende populær der. Et flertall på 43 prosent mente at tollen ville hjelpe den lokale økonomien, mens 36 prosent mente den ville skade økonomien. Bare 4 prosent av velgere byttet kandidat på grunn av saken. Og det kan henge sammen med at begge kandidatene støttet Trump på dette området. Saccone prøvde som nevnt å etterplapre Trump i ett og alt, Lambs standpunkt var det man kunne forvente fra en demokrat i Pennsylvania.

Velgere og partier i utakt

Ser vi på landsomfattende målinger viser de fleste et klart flertall imot stål- og aluminiumstariffene, og at disse har lavere oppslutning enn den andelen som mener Trump gjør en god jobb.

Partisplitten i CBS-målingen er påfallende. Husk at republikanerne i Kongressen er for frihandel, demokratene langt mer skeptiske og positive til tariffene. Republikanske velgere følger i hovedsak sin president, ikke senatsfraksjonen. Ja, de gjør det til den grad at fordi Trump har erklært at en handelskrig vil være bra, et vanvittig standpunkt, så svarer 46 prosent av republikanerne i denne målingen at en handelskrig vil styrke amerikansk økonomi, mens bare 18 prosent mener at en handelskrig vil være skadelig.

Mer oppsiktsvekkende er at demokratenes velgere også primært er styrt av å være mot Trump. En rekke målinger viser at de er blitt mer frihandelsvennlige under Trump. I CBS-målingen er Trumps navn også inkludert i spørsmålsstillingen. Det forsterker effekten av at demokrater, nesten som en refleks, sier seg uenig med ham.

Dette er et generelt og viktig poeng som gjelder på en rekke områder: Republikanske velgere endrer standpunkt for å komme mer i samsvar med Trump, og demokratiske velgere gjør det motsatte. Alt handler om Trump.

Men dette skaper også et problem for demokratene dersom de vinner Huset. Skal det virkelig være dem som redder restene av Trumps politiske agenda, i strid med ønskene til et stort flertall av egne velgere?

Jeg skrev om Trumps tollforslag den 6. mars. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden