Jarosław Kaczyński var populistisk nasjonalist lenge før det populært, og er fortsatt i krig med «systemet», skriver Slawomir Budziak.Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP – www.prezydent.pl, GFDL 1.2.
Jarosław Kaczyński var populistisk nasjonalist lenge før det populært, og er fortsatt i krig med «systemet», skriver Slawomir Budziak.Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP – www.prezydent.pl, GFDL 1.2.

Demokrati som evig krig

Den parlamentariske krisen i Polen nylig satte på spissen konfliktene rundt Jarosław Kaczyński for å endre «systemet». PiS var blant de første vellykkede nasjonalpopulistene som fikk innflytelse i Europa etter murens fall, og de fortsatt i evig krig.

Publisert Sist oppdatert

Det hele begynte med en liten gnist. Den 16. desember behandlet Sejmen – det nedre kammeret i den polske nasjonalforsamlingen – budsjettet for 2017. Stemningen var noe opphetet etter at det hadde blitt kjent at regjeringspartiet PiS hadde planer om å innføre strengere regler for pressens adgang til den lovgivende forsamlingen. Michał Szczerba – en ung representant fra den opposisjonelle Borgerplatformen – steg på talerstolen med et ark der det sto skrevet med store bokstaver «#FrieMedier i Sejmen». Det fikk Sejmens president til å reagere, men Szczerba avviste den stadig mer irriterte mannen med smånedlatende kommentarer. I den lettantennelige atmosfæren var dette nok til å utløse en kjede med begivenheter. Szczerba ble utelukket fra debatten før han rakk å stille sine spørsmål. Som tegn på protest tok flere opposisjonsrepresentanter til å okkupere talerstolen og etter hvert deler av salen.

På det tidspunktet kunne man lett avverget krisen, men PiS sto på sitt og bestemte seg for å fortsette arbeidet med budsjettet i en liten aula uten noe elektronisk voteringssystem. Budsjettet ble omsider vedtatt midt i kaoset og under sterk kritikk fra opposisjonen. Enkelte hevdet de ikke fikk komme inn, mens andre reiste spørsmål om det omstridte vedtaket var lovlig. Ingen tviler på at PiS har beslutningsdyktighet. Spørsmålet er snarere om mange nok var til stede der og da for at vedtaket skulle være gyldig. På videoopptakene virker stemmetellingen temmelig rotete, og etterlater et tvilsomt inntrykk. Igjen kunne PiS gjøre en innrømmelse ved å gjenoppta avstemningen på en mer ordentlig måte og dermed avvæpne opposisjonen. De facto partileder Jarosław Kaczyński pleier imidlertid ikke å snu under press og opptrer urokkelig prinsipielt særlig når det passer seg verst.

Deretter gikk det fra vondt til verre med store protester mot PiS utenfor Sejmen, sinte liberale som gjorde livet surt for PIS-parlamentarikere på vei ut av bygget så vel som reportere fra det regjeringsvennlige polske offentlige fjernsynsselskapet TVP. Kronen på verket ble påfølgende beskyldninger om at opposisjonen oppfordret til statskupp. Etter flere uker med harme og gjensidige anklager tok okkupasjonen slutt den 12. januar. Det var bare på et eneste punkt at PiS vek tilbake – journalistene fikk bevege seg i Sejmens korridorer, men framtidsvyene er usikre og det er forventet at PiS vil gjenoppta saken.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS