“Demokratiet må suspenderes inntil folket når opp til mitt nivå”

Demonstrantene i Bangkok mener seier er innen rekkevidde. De boikotter valget og vil ha en utpekt regjering. Kan dette bety slutten for folkestyret i Thailand?

Publisert Sist oppdatert

Demonstrantene i Bangkok mener seier er innen rekkevidde. De boikotter valget og vil ha en utpekt regjering. Kan dette bety slutten for folkestyret i Thailand?

Lederne av mandagens demonstrasjon i Bangkok kjørte fremst i toget i en Mercedes kabriolet. De siste månedenes demonstrasjoner mot statsministeren er ledet av et rikt mindretall rammet av demokratitretthet. “Vi er rike og våre barn har utdannelse fra Bangkok.” Et annet utsagn fra en demonstrant ble referert av Reuters: “Vi trenger en sterk regjering, slik som i Kina eller Singapore, nesten som et diktatur, til folkets beste.” En forretningsmann avfeide Yinluck-velgerne ved å vise til deres lave mentale kapasitet: “De forstår ingen ting.” Demokratiet må suspenderes inntil “folket når opp til mitt nivå.” Om det ikke er åpenbart for de fleste allerede, så vitner slike utsagn om at demonstrantene ikke ønsker seg folkestyre. De vil ha “meg-styre”.

Spenningene i Bangkok har blitt større etter at Den nasjonale antikorrupsjonskomité (NACC) i forrige uke tok ut tiltale mot 225 parlamentsmedlemmer og 84 senatorer, de fleste knyttet til Yingluck-regjeringens parti. Deres påståtte korrupte handlinger var at de i fjor sommer hadde stemt for å endre grunnloven slik at alle senatorer måtte velges i frie valg. Forslag til grunnlovsendringen ble senere stanset av konstitusjonsdomstolen den 20. november 2013. Med basis i konstitusjonsdomstolens vedtak, mener antikorrupsjonskomité at forslaget om grunnlovsendring utgjorde et forsøk på regimeskifte etter artikkel 68 i grunnloven, samt at forslaget ble vedtatt i strid med prosedyreregler. Innen to uker må de tiltalte lovgiverne avgi sine forklaringer til NACC. Etter dette kan saken oversendes til høyesterett.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 1 kr for første måned,
deretter 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her