Den langsomme apokalypsen

På Hotel Sacher i Wien får gjestene gjenoppleve fordums storhet. 

Publisert   Sist oppdatert

«Is it possible to charge twenty euro for just one gin and tonic?» Den litt lurvete amerikanske gjesten holder ingenting tilbake når han skal tilkjennegjøre sin misnøye med regningen. Bartenderen er likevel helt uanfektet. Han repliserer: «This is Hotel Sacher, Vienna.» «It is very expensive», utbasunerer amerikaneren. «Yes, it is a very nice hotel indeed», svares det tørt fra bak bardisken.

Et riktig fint hotell er det også. Rommet vi befinner oss i er gitt navnet den blå baren, og her er det ikke spart på noe. Baren er rikelig innredet med mørkblå brokadevegger, krystallkroner og frodige polstrede sofaer. Tankene svinger seg derfor fort til den bohemske intellektuelle tradisjonen som preget Wien på starten av det tyvende århundre.

På den tiden var det riktignok ikke fullt så dyrt å oppsøke etablissementet, i det minste ikke om du tilhørte byens engere kretser. Hotellet, som ble grunnlagt som et maison meublée i 1887, var den viktigste møteplassen for aristokratiet i Wien. Og da flere av aristokratene mistet formuen sin etter den første verdenskrig fortsatte derfor hotellet å finansiere deres ekstravagante livstil gjennom svært generøse kredittbetingelser.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her