SPALTIST

Den anti-vestlige alliansen mellom Kina og Russland er reell, og den kalde krigen kan bli varm. Det skjer trolig ikke over nyttår, men en gang kan det smelle, skriver Jan Arild Snoen.
Den anti-vestlige alliansen mellom Kina og Russland er reell, og den kalde krigen kan bli varm. Det skjer trolig ikke over nyttår, men en gang kan det smelle, skriver Jan Arild Snoen.

Det olympiske fyrverkeriet

Putin feiret avslutningen av Sotsji-OL med å invadere Ukraina. Vil Xi Jinping la seg inspirere til det samme på Taiwan?

Publisert

Få dager etter avslutningen av Sotsji-OL i 2014 invaderte den russiske diktatoren Vladimir Putin Krim-halvøya, som senere ble annektert. For Putin innebar dette gjenforening med gammelt russisk territorium, selv om ukrainerne så det ganske annerledes.

I midten av februar neste år avsluttes Beijing-OL. Etterretningskilder på Taiwan advarer om konkrete invasjonsplaner fra Xi-diktaturet, og forsvarsministeren på øya varslet nylig om at Kinas kapasitet er økende og at de vil være i stand til å gjennomføre en fullskala invasjon innen 2025. For noen dager siden sa den amerikanske forsvarsministeren at Kinas stadig økende militære aktivitet i området fungerte som en prøve («rehersal») for et angrep. En «gjenforening» med Taiwan, som i realiteten aldri har vært en integrert del av Kina, er Kommunistpartiets fremste utenrikspolitiske mål.

Samtidig bygger Putin en invasjonsstyrke på grensen til Ukraina, der det i de østlige provinsene fra 2014 har pågått en lavintensitetskrig mellom Ukraina og russiske separatister med kraftig støtte fra Russland, inkludert russiske soldater på «ferie». Vestlige etterretningskilder advarer mot en invasjon «tidlig» i 2022. Målet er å «gjenforene» de østlige provinser med Russland, og tvinge frem et regimeskifte i Kyiv. Eller kanskje noe enda større. I sommer skrev Putin at Ukraina og Russland er en naturlig helhet, og innbyggerne «ett folk».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS