Psykisk helse er ingen lek fra kunstens verden om hjerter som brister eller mote for hippe bloggere, skriver Anders Skyrud Danielsen.Foto: Pixabay.
Psykisk helse er ingen lek fra kunstens verden om hjerter som brister eller mote for hippe bloggere, skriver Anders Skyrud Danielsen.Foto: Pixabay.

Den nødvendige åpenheten

Camilla Helen Heiervang trekker flere forvirrende konklusjoner i sin tekst om psykisk helse og åpenhet rundt psykiske problemer. Påstanden er at det er problematisk med åpenhet om psykiske problemer. Jeg kunne knapt vært mer uenig.

Publisert Sist oppdatert

I Norge tar mer enn en person sitt eget liv hver dag. Det er en dyster statistikk i et samfunn som ellers lykkes godt med behandling av de fleste sykdommer. Men vi har hatt større suksess med å helbrede kroppen enn sinnet. Psykisk helse har dessverre ligget langt etter, og behandlingen holder stadig veldig lav kvalitet. Ungdom med gode forutsetninger for bedring forblir uføre i lang tid etter månedsvis i kø til kortvarige tilbud på sprengte distriktspsykiatriske sentre. Ofte er det medikamentell behandling som er det første og kanskje også eneste behandlingstilbudet, på tvers av det forskerne anbefaler.

Mye av grunnen er selvfølgelig at mennesker som opplever problemer med psykisk helse blir sett på som ”avvikere”. Norge er et land der mange pasientgrupper klarer å stå sammen bak harde krav for bedre behandling, men pasienter med psykiske lidelser har forblitt en usynlig gruppe.

En systematisk oversikt over adferden til suicidale tenåringer viste at få har oppsøkt helsevesenet for hjelp. Dette er resultatet av et syn på mennesker med psykiske lidelser som ”avvikere” som må fryses ut, eller at ”det er normalt å ha det kjipt innimellom”. Om det ikke eksisterer en forståelse i samfunnet for hva disse dødelige lidelsene innebærer og hvordan de utarter seg, og at spontanremisjon (at det bare går over av seg selv) kan være forholdsvis sjeldent for noen lidelser, så vil nødvendigvis liv gå tapt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her